Woningen Blavier op de Landbouwbeurs 2015 in Libramont

Ieder jaar bevindt het centrum van de landbouwwereld zich in Libramont. Met ruim 200.000 bezoekers, 1.800 exposanten en een oppervlakte van maar liefst 300.000m² is het één van de grootste beurzen voor landbouw, bosbouw en agrovoeding in Europa. Dit jaar gaat de beurs door van 24 tot en met 27 juli en zal Woningen Blavier voor het eerst aanwezig zijn.

Dat de beurs een ware publiekstrekkers is, wordt bewezen door de sterke cijfers. Van de ruim 200.000 bezoekers keert maar liefst 90% ieder jaar terug. De beurs biedt dan ook een unieke inkijk op de landbouwwereld en al zijn facetten. Omdat ook landbouwers een mooie en ecologische woning verdienen, zal Woningen Blavier gedurende de hele beurs aanwezig zijn.

Persoonlijk advies op maat van je budget en woning

De bouw van je droomwoning is een belangrijke en grote investering. Financieel maar ook qua tijd. Wie aan een bouwproject begint, investeert immers veel van zijn tijd in de voorbereiding, de papierwinkel, de selectie van materialen, enzovoort. Daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met tal van regels en energienormen. Net daarom wilt Woningen Blavier kandidaat-bouwers adviseren over wat mogelijk en financieel haalbaar is. Op de landbouwbeurs krijgen geïnteresseerden persoonlijk advies over de haalbaarheid en het budget van hun project.

De grootste aandachtspunten bij de bouw van een woning zijn de risico’s en het budget. Woningen Blavier voorziet dan ook een stap voor stap begeleiding waarmee ze de risico’s kunnen beperken en woningen steeds binnen het budget opleveren.

Nieuwe voorbeeldwoningen en –appartement voor investeerders

Woningen Blavier pakt ook uit met een primeur. Op de Landbouwbeurs zullen ze een achttal nieuwe voorbeeldgebouwen voorstellen. Ieder gebouw bestaat telkens uit meerdere wooneenheden en vormen zo een aantrekkelijke investering. Kijklustigen en kandidaat-investeerders krijgen op basis van foto’s en een uitgebreide toelichting een concreet beeld van ieder project en de mogelijkheden.

Als bouwpromotor met een jarenlange ervaring wilt Woningen Blavier nu ook private investeerders aantrekken. De groeiende huurmarkt vormt dan ook een belangrijke drijfveer en met de voorbeeldgebouwen krijgen de investeerders een goed beeld van de mogelijkheden en het financiële plaatje.

Een woning bouwen op landbouwgrond

Bouwen in agrarisch gebied is gebonden aan zeer strikte voorwaarden. Landbouwers die op hun grond een woning willen bouwen, moeten bewijzen dat:

  • de woning gebouwd wordt voor de exploitant;
  • de woning integraal deel uitmaakt van de onderneming.

Dit is het geval wanneer de woning effectief geïntegreerd wordt in de onderneming of wanneer ze deel uitmaakt van een gebouwencomplex van de onderneming)

De Vlaamse overheid schetst enkele voorbeeldsituaties:

Als de bouwaanvraag handelt over het vervangen of het bouwen van een nieuwe woning vlakbij de oude woning van de exploitant, dan zal de overheid controleren wat het eigenlijke karakter van deze nieuwe woning wordt. Daarnaast wordt ook nagegaan wat de exploitant met de oude woning wilt doen.

Een andere voorbeeldsituatie is wanneer de kinderen van de landbouwer een nieuwe woning willen bouwen naast de bestaande gebouwen. Ook dit wordt toegelaten door de Vlaamse overheid.

Tot slot wordt een tweede woning uitzonderlijk toegelaten wanneer:

  • beide woningen daadwerkelijk bestemd zijn voor de exploitanten (ze moeten niet full-time werken in de onderneming maar moeten wel een substantieel deel van hun professioneel beroep wijden aan de onderneming);
  • de onderneming moet voldoende opbrengen om ten minste twee personen tewerk te stellen;
  • de tweede woning moet binnen het gebouwencomplex van de onderneming gebouwd worden.

Wil jij ook landelijk wonen maar ben je niet van plan om een carrièreswitch naar landbouwer te maken? Dan wend je jezelf best tot de stedenbouwkundige dienst van de gemeente waarin je wilt bouwen. Zij kunnen je meer vertellen over de ruimtelijke ordening en waar je al dan niet mag (ver)bouwen. Want ook voor het verbouwen van bestaande hoeves bestaan verschillende restricties en reglementeringen.

Praktische info Landbouwbeurs 2015

Datum: 24 tot 27 juli (+ 2 extra dagen met demonstraties)

Openingsuren: van 9 tot 18u30

Locatie: Libramont Exhibition & Congress Rue des Aubépines, 50 – 6800 Libramont

Je vindt Woningen Blavier op stand 01-096

Website: foiredelibramont.be

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.