Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Lage energiewoning & sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur woningen en energiezuinige woningen, twee tegenpolen of kunnen ze ook samengaan? Inspirerend Wonen zocht en vond een interessant concept: de sleutel-op-de-deur lage energiewoning.

Wat is een lage energiewoning?

Een lage energiewoning is een woning met een totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling kleiner dan of gelijk aan 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. Dit komt overeen met een K-peil lager dan K25, een E-peil lager dan E40 en een goede luchtdichtheid.

Een lage energie woning is niet hetzelfde als een passiefwoning, waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling kleiner is dan of gelijk is aan 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. Bij een luchtdichtheidsproef met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 % van het volume van de woning per uur.

Concreet: lage energiewoningen zijn ook heel goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, maar ze voldoen niet volledig aan de normen voor een passiefhuis. Ze kunnen dus een iets hoger K-peil en een iets hoger energiepeil hebben.

Een lage energie woning met het sleutel-op-de-deur concept, kan dat?

Ja! Woningen Blavier draagt energieprestatie hoog in het vaandel. Daarom kan je in het Eco+ gamma van sleutel-op-de-deur woningen ook kiezen voor een energiezuinige woning of een lage energiewoning. In de eerste plaats werkt men hard aan een optimale oriëntatie van de nieuwbouwwoningen, want met een goede oriëntatie van de woning bespaar je al snel 10% tot 30% op verwarmingskosten zonder enige investering. Verder worden deze woningen ook optimaal geïsoleerd met tot 14 cm polyurethaan in de vloer, tot 10 cm polyurethaan in de muren en tot 22 cm mineraalwol in het dak. Voor een optimale energieprestatie worden deze modellen uitgerust met een ventilatie type C + EVO of een ventilatietype D, vloerverwarming, warmtepomp en verscheidene maatregelen om bouwknopen te vermijden een een optimale luchtdichtheid te bekomen.

Betaalbare energie-efficiëntie

Blavier wil zijn woningen ook betaalbaar maken voor een groot segment van de bevolking. Betaalbare energie-efficiëntie staat dus centraal bij de eco+ woningen. Zo is er al een eco+woning vanaf 135.000€, btw inclusief. Via dergelijk betaalbare investeringen laat het Eco+ gamma toe om woningen te bouwen tot een K-waarde en E-waarde 20. Spijtig genoeg kan je niet langer genieten van de belastingvermindering voor lage energie woningen, maar je kan wel genieten van een premie via de netbeheerder.

22/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Retro inbouwovens voor ieders smaak!
Volgende artikel
Tuin trends 2012: de nieuwe materialen