Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Kosten besparen op je nieuwbouw? Neem zelf de afwerking in handen

Door zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je heel wat kosten besparen. Afhankelijk van je eigen handigheid en ervaring kun je zelf de vloeren leggen, de schilderwerken voor je rekening nemen tot zelfs de elektriciteitswerken uitvoeren. Let wel: zorg ervoor dat wat je doet ook goed gedaan wordt. Anders moet je nadien alsnog een vakman inhuren en ben je meer geld kwijt.

Geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken

Wat kost een nieuwbouw? Een stuk(je) minder als je zelf een deel van de werken doet!

Een flexibel sleutel-op-de-deurbedrijf laat je immers toe zelf bepaalde onderdelen van het bouwproces voor je rekening te nemen. Heb je een oom die elektricien of een vriend die zelfstandig loodgieter is? Dan kun je hen gerust die respectievelijke klussen op zich laten nemen. Het is een efficiënte manier om geld te besparen voor je nieuwbouwproject. Let er wel op dat het sleutel op de deurbedrijf je voor die klussen geen garantie zal verschaffen voor mogelijke problemen.

Wat kun je zelf doen?

Heb je géén zelfstandige vakman in de familie of kennissenkring, maar wil je toch enkele taken zelf doen? Beperk je dan tot de meer eenvoudige klussen, zoals laminaat leggen of schilderwerken uitvoeren. Dit zijn taken die niet zo veel kennis of vakkundigheid vereisen en die je dus perfect zelf kunt doen. Let op: dit wil niet zeggen dat het eenvoudige klussen zijn. Je moet heel secuur kunnen werken. Neem vooral niet te veel hooi op je vork en laat wat je zelf niet kunt doen over aan specialisten. Je bespaart er je heel wat hoofdbrekens mee. Bovendien weet je dan ook zeker dat het werk goed gebeurt.

Om je een idee te geven van wat je zoal zelf kunt doen indien je zelf geen handige Harry bent, hebben we een kort lijstje opgesteld:

  • schilderwerken,
  • vloeren,
  • behangen,
  • aanleg (eenvoudige) oprit,
  • aanleg tuin (bv.: grasmat),
  • verlichting plaatsen,
  • raambekleding en -decoratie plaatsen,

Besparen op werkuren, niet op materialen

Je bespaart op die manier toch al gauw enkele duizenden euro’s. Het materiaal kun je wellicht niet goedkoper aankopen dan je aannemer of vakman, maar de werkuren stop je toch maar netjes in je zak. Enkele weekends stevig doorwerken – eventueel samen met wat vrienden of familie – en je kunt genieten van een mooi afgewerkte woning.

Als dat geen mooi vooruitzicht is! En als je je nog afvraagt wat je kan bouwen met een budget van 150.000 euro, dan hebben we het antwoord al voor je klaar!

29/04/2015

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Conseils en or pour bien acheter un bien immobilier!
Volgende artikel
Est-il possible de combiner lino et chauffage au sol ?