Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Keuken inrichten: dit moet je weten over keukenwerkbladen

Je komt voor het eerst in een nieuwe keuken: wat valt er je meteen op? De kans is groot dat het je eerst kijkt naar het werkblad of keukenblad. Keukenwerkbladen zijn niet alleen bepalend voor de uitstraling van de keuken – schoon of rommelig, goedkoop of duur, modern of klassiek – maar ze bepalen ook hoe functioneel de keuken is. Daarom dus deze korte gids met als hamvraag: welke keukenbladen genieten de voorkeur?

keukenwerkbladen

Kwestie van kwaliteit

Wat is een goed keukenblad? Dat is een werkblad dat water en vuil afstoot en dat je makkelijk en snel kunt reinigen. Het materiaal is een belangrijke factor, maar ook de plaatsingsmethode (met moeilijk te reinigen randjes, bijvoorbeeld) doet ertoe.

Size matters

Voor de meeste mensen bevindt het keukenwerkblad zich het best op een hoogte van 90 à 95 centimeter. Sommigen, vooral grote mensen, verkiezen echter een hoger werkblad – en da’s ook perfect mogelijk. Verder is het vooral belangrijk dat je genoeg oppervlakte hebt in de keuken, om de afwas te doen, groenten te snijden en te koken, maar ook voor de toestellen, zoals je espressomachine.

Materiaal van je keukenwerkblad

Wie bouwt, probeert uiteraard binnen zijn budget te blijven. Een van de manieren om de kosten binnen de perken te houden, is de materiaalkeuze goed af te wegen en altijd te kiezen voor de grootste meerwaarde voor de laagste prijs.

De goedkoopste materialen zijn kunststof, hout en roestvrij staal. Kunststof ken je allicht beter als formica, laminaat en melamine, en is goedkoop in vergelijking met andere materialen. Voor wie een natuurlijke uitstraling verkiest, is hout aangeraden, al moet je hier altijd rekening houden met het risico op diepe krassen. Ook roestvrij staal of inox – een klassieker in industriële interieurs – is krasgevoelig. Toch kunnen deze keuzes perfect verantwoord worden, zeker als ze qua look-and-feel naadloos aansluiten bij de rest van je keuken.

keukenbladen

Duurzamer, en dus duurder, zijn keramiek, natuursteen en composiet. Als je houdt van de luxueuze uitstraling van natuursteen, kies je het best voor een keukenwerkblad in graniet of marmer. Maar hét trendmateriaal in werkbladen is zonder enige twijfel composiet. Dit materiaal oogt robuust, industrieel en tegelijk verfijnd. Het is bestand tegen zowat alle producten, al moet je wel oppassen met al te hete voorwerpen.

Maak voor jezelf een afweging van de voor- en nadelen van elk materiaal. Neem zowel de kostprijs, de duurzaamheid, het onderhoudsgemak en de uitstraling in beschouwing.

 

14/12/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Deze innovatieve wc bant onfrisse wc-geurtjes
Volgende artikel
Je vloer isoleren: waarop moet je letten?