Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Je nieuwbouwwoning geluidsdicht maken? Hier moet je op letten

Minstens zo belangrijk als thermische isolatie is akoestische isolatie. Of je nu in de stad woont of op het platteland, overal zijn er wel storende geluiden die je liever kwijt dan rijk bent, van voorbijzoevende vrachtwagens tot het getsjirp van vogels. Bij de bouw van je woning investeer je dus het best voldoende in geluidsisolatie. Wij zetten je graag op weg naar een geluidsdicht huis. PVC-ramen met hoogrendementsglas, bijvoorbeeld, zijn een uitstekende oplossing om ongewenste geluiden buiten te houden. Maar er is nog véél meer!

Een geluidsdichte woning begint bij de ruwbouw

Wie een woning bouwt, moet een aantal zaken in acht nemen die bijdragen tot een aangename, geluidsdichte ruimte. De materiaalkeuze, bijvoorbeeld, is heel belangrijk. Kies voor zware bouwstenen en materialen, zoals kalkzandsteen en massieve betonwand. Die isoleren beter dan lichte materialen. Vermijd bij gemeenschappelijke muren het gebruik van spouwankers. Ook de bouwtechniek speelt overigens een rol. Het is heel belangrijk dat de isolatie goed en nauwkeurig wordt geplaatst. Het dak is niet alleen heel belangrijk om de warmte binnen te houden, het is ook een troef in de je strijd tegen ongewenste geluiden. Kies ook hier voor een optimale isolatie.

De afwerking: van vloeren tot ramen en deuren

Ook bij de afwerking geldt: daar waar je aandacht moet schenken aan thermische isolatie, moet je die ook schenken aan de akoestische isolatie. Je zou eventueel kunnen werken met betonvloeren, aangezien die het geluid beter opvangen dan traditionele tegels, of kies voor een zwevende vloeropblouw door een trillingdempende isolatielaag onder de dekvloer te leggen. Gaat je dat allemaal wat te ver? Kies dan voor een goede isolatie van je tegelvloer (bijvoorbeeld PUR-schuim), want ook daarmee kom je al erg ver.

Vanzelfsprekend zijn de ramen en deuren héél belangrijk om geluid buiten te houden. PVC staat bekend om zijn uitstekende thermische én akoestische isolatie, zeker in combinatie met hoogrendementsglas! Vermijd ook een brievenbusgleuf in de voordeur.

Op zoek naar een aannemer?

Nu je weet waaraan een geluidsdichte woning dient te voldoen, kun je op zoek naar een aannemer! Wij kunnen je alvast Woningen Blavier warm aanbevelen. Zij zijn dé referentie als het gaat om sleutel-op-de-deurwoningen en besteden veel zorg aan de thermische én akoestische isolatie van je woning.

10/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je badkamer à la française inrichten
Volgende artikel
Een rijwoning bouwen: alle voordelen op een rijtje