Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Is bijna-energieneutraal bouwen vandaag betaalbaar?

Volgens een richtlijn van de Europese Unie moet elke nieuwbouwwoning vanaf 2021 bijna-energieneutraal zijn. Maar hoe ver staan we vandaag? Zijn bouwbedrijven in staat om een betaalbare BEN-woning neer te poten of wachten energiebewuste bouwheren beter nog even? Bij Woningen Blavier zijn ze alvast klaar voor de toekomst.

De EPBD-richtlijn van Europa

Europa mag met zijn EPBD-richtlijn (Energy Performance of Buildings Directive) dan wel de bakens uitzetten, de lidstaten mogen zelf invullen wat ze verstaan onder bijna-energieneutraal. Zo heeft de Vlaamse overheid bepaald dat elke nieuwe woning vanaf 2021 een maximaal energiepeil van 30 mag hebben. Ter info: wie vandaag bouwt, moet rekening houden met een E-peil van 60.

Hernieuwbare energiebronnen

Bijna-energieneutrale woningen moeten bovendien beschikken over hernieuwbare energiebronnen (fotovoltaïsche panelen, warmtepompen, thermische zonnepanelen, …). De maximale netto-energiebehoefte mag maximaal 70 kWh per vierkante meter bedragen.

“Energiezuinig bouwen is budgetvriendelijk bouwen”

Maar is een zogenaamde BEN-woning nog wel betaalbaar? Bij Woningen Blavier is men er gerust op. Voor de meeste nieuwbouwwoningen geldt dat men met een beperkte meerkost van de woning een BEN-woning kan maken. Voor halfopen en gesloten woningen bereikt men al een heel mooi resultaat met een kleine extra investering in isolatie, ventilatie en luchtdichtheid. Voor een zuidgerichte woning kan een set zonnepanelen er al voor zorgen dat men de E30 norm behaalt. Dankzij de besparingen op de elektriciteitsfactuur zijn die fotovoltaïsche zonnepanelen op enkele jaren terugverdiend.

Een warmtepomp voor de verwarming

Voor een beperkt aantal woningen zijn zonnepanelen geen optie en komt men er niet met enkel wat extra isolatie. Een alternatief voor deze woningen is een warmtepomp voor de verwarming van de leefruimtes. Een keuze met een grotere impact op het budget, maar vergeet niet dat je voor een BEN-woning in 2015 nog kan genieten van een premie en een korting op de onroerende voorheffing, samen goed voor zo’n 4000 à 6000 euro voordeel.

Conclusie: een bijna-energieneutrale woning vertaalt zich in een meerprijs tussen de 5 en 15 procent, maar verdient zich voor de meeste woningen al vrij snel terug dankzij de besparingen op de elektriciteits- en verwarmingsfactuur en dankzij de premies waar je in 2015 nog van kan genieten.

Bijna-energieneutraal bouwen als investering

Wie vandaag al investeert in een bijna-energieneutrale woning weet bovendien dat de marktwaarde van zijn woning over enkele jaren, wanneer de BEN-norm in voege treedt, exponentieel zal stijgen. Ben je van plan om je nieuwbouw van de hand te doen, dan is bijna-energieneutraal bouwen dus ook een verstandige keuze.

Wil je meer weten over bijna-energieneutraal bouwen of wens je meer info over energiezuinige maatregelen? Breng dan een bezoekje aan de website van Woningen Blavier.

03/03/2015

Vragen en opmerkingen

BL
Boeckx Luc

Beste .
Energie neutraal bouwen is zeker nog betaalbaar , maar dan moet je afwijken van de traditionele trend . Ik ken een bedrijf dat woningen bouwt met EPS panelen 30 cm dik , in deze panelen bevind zich een staalskelet waarin er houten balken zijn opgenomen die het geheel enorm sterk maken sterker an een houtskeletwoning . En door die ver doorgedreven isolatie heeft men ook meteen de basis van een energie neutraal gebouw . Zij bouwen in enkele dagen een woning , en de prijs bedraagt afgewerkt ongeveer € 850 dat is bijna de helft van wat traditioneel gevraagd wordt . Voor info lucboeckx@gmail.com

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sony Symphonic Light – Wanneer klank en licht één worden
Volgende artikel
Tijd voor een digitale revolutie in je badkamer!