Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Interview met interieurarchitect Ilka Beke

Interieurarchitect Ilka Beke (38) leidt sinds 2007 haar eigen bedrijf B&D concepts. iWonen zocht de interieurstyliste op in Alsemberg en peilde naar haar drijfveer en de manier waarop ze kijkwoningen voor Woningen Blavier ontwerpt.

De missie van de interieurarchitect

“Ik help bouwfirma’s zoals Woningen Blavier bij de inrichting van kijkwoningen en particulieren bij de interieurvormgeving van nieuwbouw of renovatieprojecten. Ik doe alles wat met interieurinrichting te maken heeft. Dat start bij het verlichtingsplan en de indeling van de ruimtes, maar gaat ook over de keuze van kleuren, gordijnen en meubels. Wanneer de architect klaar is met het eerste plan van de woning, ga ik de structuur van de woning mee bepalen.”

De wensen van de klant staan daarbij steeds centraal. “Ik vind het zelf fantastisch om van een idee op papier te vertrekken en dit vervolgens in het echt te realiseren. Daarbij luister ik enorm naar de wil van de klant, want iedereen leeft anders. De ene klant komt thuis om een snelle hap op te warmen en dan nog even te werken. Anderen gaan uitgebreid koken om achteraf rustig een glas te drinken in de zetel. Je hebt totaal andere gezinnen. Het ideale huis bestaat dus niet. Iedereen vindt ook andere dingen mooi. Zelf hou ik vooral van strak en design, maar ik kan ook perfect een pastoriestijl inrichten, wat ik ook stijlvol vind en heel leuk om te doen. Het zijn twee totaal andere uitdagingen die voor mij pas geslaagd zijn als de klant tevreden is. Kortom, een goede interieurarchitect moet zich baseren op de wensen van de klant.”

Maar soms moeten interieurarchitecten ook iets anders durven voorstellen. “Daarom doet de klant ook beroep op ons. Als de klant iets wil waarvan ik denk ‘neen dit kan absoluut niet’, dan geef ik aan waarom. Ik ben momenteel bijvoorbeeld bezig met een nieuwbouwproject. De eigenares wil een zwart-wit interieur, maar ze houdt ook van een warme sfeer. Ik heb haar een knal rode muur in de leefruimte afgeraden, want een knal rode muur heeft op die plaats geen enkele meerwaarde en breekt de sfeer waar we naartoe willen werken. Daarom heb ik de rode muur verplaatst naar de badkamer, waar hij wel tot zijn recht komt. Ik leg dan uit waarom en later beseffen klanten vaak dat ze het mis hadden.”

Wat de hedendaagse trends zijn? “Een Belg durft niet veel. We hebben schrik om foute keuzes te maken, dus we blijven liever bij hetzelfde. Zelf creëer ik dan ook tijdloze interieurs, waar mensen zich lang goed in voelen en die ze niet beu worden. Maar natuurlijk weerspiegelt onze binnenhuisinrichting ook bepaalde trends. Qua kleurgebruik blijft strak zwart-wit populair, maar ook andere zachtere kleuren winnen aan populariteit en af en toe zien we ook echt felle kleuren opduiken. We moeten ook rekening houden met het energiepeil van de woning. Alles moet luchtdicht en goed geïsoleerd zijn, dus we vermijden spots in een plafond onder het dak en plaatsen geen dampkap meer om warmteverliezen te beperken.”

Het sleutel-op-de-deur interieur

Ilka Beke neemt de inrichting van de kijkwoningen van Blavier voor haar rekening, die focust op een zo breed mogelijke doelgroep. “Het is natuurlijk gemakkelijker als een klant een bepaalde stijl of richting wil uitgaan. Maar bij kijkwoningen moet je zo’n breed mogelijk publiek aanspreken en een woning creëren waarin iedereen zich thuis voelt. De kijkwoning zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van de mens van vandaag, daar komt het op aan. Concreet probeer ik me altijd in te leven in een fictief gezin dat in de woning gaat wonen en daarop stem ik de inrichting af. Ik beslis om in een specifieke stijl te werken, die ik doortrek door heel de woning zodat het huis een harmonieus geheel wordt.”

De inrichting van sleutel-op-de-deur is op zich niet fundamenteel verschillend van particuliere projecten met een architect of een renovatie. “Een mens blijft een mens. Iedereen wil een ruimte waar men zich goed voelt na een zware werkdag, of je nu bouwt via sleutel-op-de-deur, een architect of renovatie.” Je kan bij sleutel-op-de-deur ook zelf bepalen hoe jouw interieur eruit zal zien, al hangt dat wel van bedrijf tot bedrijf af, zegt Ilka Beke. “Sommige bouwfirma’s geven meer vrijheid dan anderen. Bij de kijkwoningen van Blavier is veel mogelijk en krijg ik de vrijheid en het vertrouwen om wijzigingen uit te voeren. Het is wel zo dat je bij een sleutel-op-de-deur firma de afwerking in bepaalde winkels moet kiezen, maar op zich is er nog altijd keuze genoeg om iets te vinden.”

Ilka Beke sluit af met een tip voor mensen die kiezen voor sleutel-op-de-deur. “Als mensen met een interieurarchitect willen werken, moeten ze zijn hulp inroepen vanaf het moment dat de eerste plannen klaar zijn. Veel mensen wachten tot het huis af is om dan iemand in te schakelen om het kleurtje op de muur te kiezen. Maar een interieurarchitect moet de keuze van de materialen en de vorm van de ruimtes mee kunnen bepalen!”

 

04/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY – Je eigen fifties lamp maken
Volgende artikel
Hypothecaire kredieten: de voorwaarden