Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Inbraakbeveiliging voor je woning op 10 manieren

Wanneer we een nieuw huis kopen of bouwen is het laatste waar we aan willen denken dat er wel eens ingebroken zou kunnen worden. Jammer genoeg is het dagelijks een pijnlijke waarheid voor ruim 200 Belgen. Daarom bezorgen we je enkele lowbudget tips maar ook grotere investeringen voor een nieuw én veilige woning.

Het allerbelangrijkste is oplettendheid. Zo moet je er steeds aan denken om de ramen te sluiten en de deuren op slot te doen. Laat ook geen ladder open en bloot in de tuin laten staan want zo maak je het mogelijke inbrekers gemakkelijker.

Inbraakpreventie – Lowbudget tips

Voorkomen is beter dan genezen zegt men altijd. Volgende anti-inbraaktips kosten je dan ook niets of slechts enkele euro’s maar de beveiliging van je woning gaat er wel zienderogen op vooruit. Het onderhoud van je haag kost je bijvoorbeeld niets, maar zorgt er wel voor dat buren eventueel verdachte bewegingen in of rondom je huis kunnen opmerken.

Een andere simpele maar effectieve methode is gevel- en tuinverlichting met bewegingssensoren. Het onverwachte licht schrikt inbrekers af en alarmeert jou en je buren. Voor een kleine 15 euro heb je al een buitenspot met sensor. En wie de investering in camerabeveiliging niet (meteen) wilt maken, kan kiezen voor een dummy camera waar je amper 15 euro voor moet neertellen.

Daarnaast moet je ook de pijnpunten van je woning beschermen: de deuren en ramen. Veiligheidssloten voor ramen en deuren starten rond de 25 euro, afhankelijk van het soort slot en je deuren en ramen. Hier mag je echter gerust wat meer investeren want inbrekers komen het vaakst je huis binnen via deuren en ramen. Een beveiligingsfilm voorkomt tot slot ook dat ramen ingeslagen of ingesmeten kunnen worden.

Woning beveiligen met nieuwe technologie

Alarminstallaties zijn de laatste jaren sterk geïnnoveerd dankzij draadloos internet en mobiele toestellen. Zogenaamde ‘stand-alone’ systemen, bestaande uit een camera en bewegingssensoren, die je automatisch een melding bezorgen op je smartphone en tonen wat er aan de hand is, kan je al voor enkele honderden euro’s op de kop tikken. Je kan echter ook voor uitgebreide alarmsystemen kiezen, al dan niet verbonden met een meldcentrale en gekoppeld aan een domoticasysteem. In dat geval loopt de investering wel op maar heb je veel meer waar voor je geld.

Met een goed domoticasysteem kan je de aanwezigheid simuleren wanneer je niet thuis bent. Dankzij wifi kan je wanneer je niet thuis bent via je smartphone of tablet instellen dat je lichten ’s avonds moeten aanspringen. Door middel van sensoren en/of camerabeveiliging krijg je meteen een melding maar wordt eventueel ook de meldcentrale verwittigd. Let er wel op dat het gebruik van de meldcentrale vaak een maandelijkse kost met zich meebrengt die afhankelijk van de firma al gauw 30 euro kan kosten.

Ook (nieuwe) ramen en deuren en deuren zijn een grote investering. Hier kan je echter wel het verschil maken en zo je geld terugverdienen. Goede ramen en deuren maar ook stevige kozijnen en solide schrijnwerk houden inbrekers buiten maar ook de warmte binnen. De investering in goed isolerend en inbraakwerend buitenschrijnwerk moet je, afhankelijk van je keuzes, schatten tussen de 10.000 en 25.000 euro.

Tip: momenteel kan je nog genieten van een premie voor inbraakbeveiliging wat een belastingvermindering van 30% oplevert.

Technisch inzicht van experts

Sta je nog aan het begin van je bouwproject en moet ga je binnenkort een woning bouwen? Laat je dan adviseren door professionele bouwexperts. Zij kunnen je meer vertellen over de premies, de belangrijkste punten om te beveiligen en helpen je om een veilige woning te bouwen die bij je budget past en aan de huidige normen voldoet.

21/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Batibouw 2015: deze thema’s staan in de kijker!
Volgende artikel
Op zoek naar een boekenkast 2.0? Ontdek het String-boekenrek!