Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Je huis winterklaar maken, dat doe je zó

winterklaar

Het is je wellicht al opgevallen: de dagen worden korter en de nachten beduidend koeler. Met wat geluk kunnen we nog genieten van een aangename nazomer, maar daarna slaat de winter genadeloos toe. Met die vooruitzichten kun je maar beter enkele voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo maak je je tuin en huis winterklaar:

Een propere wintertuin

Na de zomer is het tijd om je tuin grondig op te kuisen. Verwijder bladeren en dode takken van de grond. Wanneer de meeste bladeren al van de bomen zijn, kun je aan de slag met een bladhark of bladblazer. Hangen er nog dode takken in de bomen, dan kun je die het best ook verwijderen. Onder het gewicht van sneeuw kunnen ze anders afbreken. Controleer ook je dakgoten: wanneer zich hier bladeren opstapelen, vergroot het risico op vochtproblemen in je dak of muren.

Tuinmeubilair winterklaar maken

Voor je je tuinmeubilair opbergt in je tuinhuis of garage, hebben ze nood aan een grondige poetsbeurt. Water en zeep volstaan meestal. Voor houten tuinmeubelen bestaan er speciale reinigingsmiddelen die de groene aanslag verwijderen zonder de houtvezels te beschadigen.

Om je barbecue schoon te maken, ontsteek je hem het best. Dan kun je de grill en andere metalen onderdelen met een staalborstel schoonmaken. Een barbecue op gas moet je op een droge, vorstbestendige plaats opslaan, zoals je tuinhuis of schuurtje. Ook terracotta bloempotten zijn niet altijd bestand tegen de ergste vorst.

winterklaar

Lekker warm in huis

Om elke dag te kunnen genieten van een behaaglijke warmte in huis, volstaan enkele eenvoudige maatregelen:

  • Controleer op eventuele koudebruggen. Door kieren en spleetjes gaat vaak veel warmte verloren. Sluit ze waar nodig af met siliconen.
  • Is je dak nog in orde? Vervang beschadigde dakpannen of leien indien nodig.
  • Hoe is het gesteld met de luchtventilatie? Als je over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, is het belangrijk om de roosters en filters regelmatig te controleren en te reinigen.
  • De belangrijkste stap? Je verwarmingsinstallatie en schoorsteen laten onderhouden. Speel op veilig en laat je installatie jaarlijks nakijken.

 

16/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De voordelen van een elektronische kraan
Volgende artikel
5 handige tips om de ideale bouwgrond te kopen