Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Hoeveel kost mijn huis? De kosten voor een nieuwbouwwoning

Bouwen doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Je moet niet alleen eerst bepalen waar je jouw bouwgrond wil kopen of hoe jouw droomwoning eruit moet zien, ook het budget speelt een beslissende factor bij het nemen van keuzes! Wat kost mijn huis, heel wat mensen vragen het zich af. Daarom zetten wij de budgetindeling van een nieuwe woning op een rij.

Bij het bouwen van een woning onderschatten veel mensen bepaalde kosten of ze komen voor onvoorziene omstandigheden te staan. Als je op voorhand een realistisch beeld hebt van de kosten die gemaakt moeten worden, sta je al een heel eind!

Wat kost mijn huis? Woning voor 250.000 euro

Prijs bouwgrond

De eerste kost is die van de bouwgrond. Gemiddeld kost een bouwgrond in Vlaanderen 162 euro per vierkante meter, tegenover gemiddeld 48 euro in Wallonië en 400 euro in Brussel. Daarnaast verschillen ook de prijzen binnen de verschillende provincies. Volgens de website van de Federale Regering is de gemiddelde prijs van een bouwgrond per vierkante meter zo’n 100 euro in België. Een bouwgrond van 10 are kost dan gemiddeld 100 000 euro à 115 000 euro.

Bijkomende kosten bouwgrond

Wanneer je een bouwgrond koopt, betaal je meer dan enkel de aankoopprijs. Bovenop die kost, komen ook de registratierechten, het ereloon van de notaris, aktekosten, kredietkosten en verzekeringspremies.

– De registratierechten bedragen in het Brusselse gewest en het Waals Gewest 12,5 % van de aankoopprijs, terwijl die in Vlaanderen 10% bedragen. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor een ‘klein beschrijf’. In dat geval moet je slechts 5% registratierechten betalen voor een bouwgrond in Vlaanderen en 6 % voor een bouwgrond in Wallonië. Voor een bouwgrond van 100 000 betaal je 10 000 euro registratierechten in Vlaanderen.

– Het ereloon wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de bouwgrond waarbij het toegepaste percentage lager wordt naarmate de prijs stijgt. Voor een bouwgrond van 100 000 euro betaal je zo ongeveer 1 600 euro.

– De aktekosten (ongeveer 1000 euro), kredietkosten en de verzekeringspremies kunnen variëren.

De prijs van de woning

Woningprijzen verschillen natuurlijk zeer sterk. Toch hoeven de prijzen voor een nieuwbouw niet altijd de pan uit te schieten. Kies je voor de meest voordelige optie? Dan kan je al een mooie, moderne woning zetten voor 100 000 euro. Vergeet hier wel niet de BTW van 21% bij te rekenen. De kosten voor een architect kunnen ook variëren. Bij Woningen Blavier tel je hier echter maar een 5% voor neer. Zo kom je op een totaal van 127 000 euro voor een voordelige nieuwbouwwoning.

EPB studies, grondsanering en ingenieursstudies

Vooraleer men kan starten met de bouwwerken moeten een aantal ‘onzichtbare’ zaken in orde zijn. Zo moet je een epb-studie laten uitvoeren en zorgen voor de grondsondering en stabiliteitsstudie. Hier betaal je in totaal zo’n 2 000 euro voor als er geen onregelmatigheden voorkomen.

Aansluitingen woning

Voor de aansluitingskosten van water, elektriciteit, gas en internet betaal je ongeveer 2 500 euro.

Tip: Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur bedrijf dan kom je meestal niet voor verrassingen te staan houd je een mooi overzicht op je budget!

30/03/2012

Vragen en opmerkingen

SD
Sonja demuynck

Beste bij aankoop van een nieuwbouw aan een bouwfirma, Had ik graag een reactie van U gehoord van keuringen van water, electriciteit. Gas etc. Zijn deze ten last van de koper of van de verkoper aub? Hopende op een spoedig antwoord dank ik U alvast bij voorbaat, vriendelijke groeten, Sonja

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Sonja,

  Radio 2 heeft alle kosten voor de koper en de verkoper opgelijst in dit handige artikel. Hopelijk ben je er wat mee!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tropische terrasplanten voor zuiderse sferen!
Volgende artikel
Onze favoriete design zetel? It’s Tufty Time!