Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Hoe lang duurt het om een huis te bouwen?

De vraag is simpel genoeg, het antwoord evenwel niet. Ook aannemers hebben het moeilijk om een precieze termijn op het hele bouwproces te plakken. Dat komt omdat er tijdens het bouwen nogal wat zaken zijn waar ze geen vat op hebben. In de eerste plaats het weer, maar ook onverwachte problemen met onderaannemers en technische beperkingen brengen de timing vaak in de war. En hoe zit het met sleutel-op-de-deur bouwen? Gaat dat sneller dan wanneer je zelf de werkzaamheden coördineert? Hoe lang duurt het om een huis te bouwen? Moeilijk te zeggen, maar we wagen toch een poging!

Bouwtermijn van ‘de gemiddelde woning’

 • Grond- en funderingswerken: 6 werkdagen
 • Metselen kelder en rioleringswerken: 12 werkdagen
 • Metselwerken ruwbouw: 25 à 30 werkdagen
 • Dakwerken: 10 werkdagen
 • Plaatsen van buitenschrijnwerk: 2 werkdagen
 • Elektriciteit: 5 werkdagen
 • Sanitair: 5 werkdagen
 • Verwarming: 5 werkdagen
 • Pleisterwerken: 10 à 15 werkdagen
 • Chape- en tegelwerken: 10 à 12 werkdagen
 • Vloeren: 10 à 12 werkdagen
 • Binnenschrijnwerk: 2 werkdagen
 • Installatie keuken: 1 werkdag
 • Installatie badkamer: 2 werkdagen

Hou er wel rekening mee dat je tussen de verschillende fases vaak rekening moet houden met wacht- en droogtijden. Zo moet je rekenen op meerdere weken wachttijd nadat je je buitenschrijnwerk hebt laten opmeten, en op een droogtijd na het plaatsen van de chape en het pleisterwerk, bijvoorbeeld.

 Houtskelet of baksteen?

Uiteraard is in het bovenstaande overzicht géén rekening gehouden met de oppervlakte en de grondstoffen die worden gebruikt voor de realisatie van de woning.

De kortere bouwtermijn wordt vaak gebruikt als argument voor een houtskeletwoning. De bouwtermijn van zo’n prefabwoning is inderdaad vaak minder lang dan een traditionele bakstenen woning, maar de voorbereidingstijd van een dergelijke woning in de fabriek (de fabricagetijd) mag je niet onderschatten. De totale bouwtijd is uiteindelijk vergelijkbaar.

Hoe lang duurt het om sleutel-op-deur te bouwen?

Over het algemeen kun je stellen dat sleutel-op-de-deur bouwen sneller gaat dan het bouwen met verschillende aannemers. Dat komt omdat je in het eerste geval alles uit handen kunt geven aan een ervaren bouwfirma die bovendien met vaste onderaannemers werkt zodat een vlotte afwerking (bijna) gegarandeerd is.

En hoe lang duurt het om te bouwen met verschillende aannemers?

Alles zelf regelen zorgt voor heel wat meer timingproblemen. Je moet er dan immers voor zorgen dat je de logische gang van zaken volgt voor het bouwen van je woning. Om een simpel voorbeeld te geven: de raaminstallateurs kunnen pas aan de slag als de ruwbouw klaar is. Maar loopt de bouw vertraging op – bijvoorbeeld door weerverlet – dan moet je héél je timing gaan aanpassen!

Weerverlet gooit (bijna) altijd roet in het eten

En dat brengt ons meteen bij de belangrijkste oorzaak waarom aannemers hun timing vaak niet kunnen respecteren: regenweer. We leven nu eenmaal in een land waar de regen met bakken uit de hemel valt en dat heeft zo zijn gevolgen voor de bouw van een woning. Een ervaren aannemer zal altijd een aantal regendagen opnemen in zijn timing. Bij de bouw van een sleutel-op-de-deurwoning ben je bovendien contractueel beschermd tegen vertragingen (de wet Breyne).

Liever kwaliteit dan snelheid

Let in elk geval op voor bouwfirma’s die de bouwtermijn als verkoopsargument gebruiken. De kwaliteit boet altijd in bij een snelle afwerking. Ga daarom liever voor een bouwfirma die kwaliteit vooropstelt. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan als je je intrek neemt in je droomhuis.

11/03/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Interieurtips: een kleine woning inrichten doe je zo…
Volgende artikel
Quel est le délai de construction pour une nouvelle maison?