Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Hoe besparen tijdens een bouwproject?

Ons economisch klimaat is niet zeer optimaal, de prijs van de bouwgronden stijgt en ook bouwmaterialen worden duurder. Maar dat mag je niet tegenhouden om jouw droomwoning te bouwen! Met de juiste keuzes, kan je de kosten van jouw bouwproject reduceren. Hier zijn enkele tips om uw bouwkosten in te perken!

Kies de juiste plaats

Vooraleer je begint met jouw bouwproject, kan je best even de markt scannen. De locatie van jouw bouwperceel heeft een belangrijke invloed op de prijs van de bouwgrond. De gemiddelde prijs voor een bouwgrond in Vlaanderen is momenteel 162 euro per vierkante meter, terwijl die in Wallonië ligt op 48 euro per vierkante meter en in Brussel op 400 euro. Ook de prijzen per provincie verschillen.

Neem de juiste aannemer of bouwfirma onder de arm

Bepaal niet blindelings de bouwfirma of architect waarmee je werkt. Het is belangrijk om een contract aan te gaan met experts in het vak die beschikken over een goed reputatie.

Vraag ook altijd op voorhand naar een schatting van de uiteindelijke prijs. Sleutel-op-de-deur firma’s geven hierbij nog steeds de beste garantie betreft prijs-kwaliteit. Bovendien zijn kopers zo steeds beschermd door de Wet Breyne, waardoor ze niet voor onverwachte kosten komen te staan. De wet vereist namelijk dat de prijzen op voorhand worden vastgesteld en gerespecteerd.

Opteer voor een sobere bouwstijl

Eenmaal je hebt gekozen met wie je samenwerkt, kies je voor de gewenste bouwstijl. Een huis met sierlijke vormen en weinig conventionele elementen zal zeker zeer mooi ogen, maar de prijs ervan zal ietsje minder mooi zijn. Eenvoudige constructies zonder teveel franjes zijn meestal goedkoper. Hierdoor hoef je echter niet in te boeten qua architectoraliteit! Minimalistische en eenvoudige vormen zijn helemaal trendy!

Beperk het aantal kamers

Ook het aantal kamers heeft invloed op de prijs van het totaalplaatje. Hoeveel kamers heb je precies nodig? Hoeveel kinderkamers wens je? Wil je perse een kelder, of is een bergruimte voldoende? En waarom niet een garage vervangen door een carport? Door weloverwogen beslissingen te maken, kan je de prijs van je droomwoning drukken.

Zoek naar de juiste materialen

Materialen voor binnen of buiten, je kan aanzienlijke besparingen uitvoeren door de keuze van bouwmaterialen. Traditionele dakpannen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan natuurlijke leisteen voor jouw dak. Geef de voorkeur aan keramische tegels boven natuursteen, laminaat of massief hout.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Bepaalde zaken hoeven niet onmiddellijk uitgevoerd te worden. Of je nu bouwt met een aannemer of met een sleutel-op-de-deur firma, niets belet je om zelf werken aan je huis uit te voeren. Zo kan je de kosten op arbeid inperken!

Co-housing

Een waarom niet samen met vrienden of familie een nieuwbouwproject opzetten? Collectief wonen en co-housing worden steeds hipper. ‘Samen wonen’ wilt niet noodzakelijk zeggen dat je ook echt ‘samen leeft’. Bouwbedrijven hebben oplossingen op maat waarbij gezinnen hun privacy behouden, terwijl ze kosten kunnen besparen door samen te bouwen. Vivre ensemble, mais séparément…

19/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design doorheen de tijd – Inrichting in de jaren 20
Volgende artikel
De elegante Herman Miller bureaustoelen