Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Het EPB-verslag bij nieuwbouw en renovatie

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Vandaag is E60 de norm voor nieuwbouw. Voor een renovatie van een bestaande woning zijn de eisen een pak minder streng. Toch is nieuwbouw in vele gevallen voordeliger. Hoe dat komt, lees je hier.

EPB bij nieuwbouw

Voor nieuwbouw gelden er EPB-eisen op het vlak van thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat. Het E-peil wordt om de twee jaar verstrengd. Vandaag moet een nieuwbouwwoning in Vlaanderen een E-peil van 60 halen. Tegen 2020 wordt E30 de norm.

EPB bij renovatie

Bij renovaties hangt de norm af van het type verbouwing dat je doet. Nieuwe elementen moeten voldoen aan de huidige norm, maar men zal je nooit verplichten om onderdelen van een woning die niet verbouwd worden te laten voldoen aan de EPB-regelgeving.

Waarom kiezen voor nieuwbouw verstandiger is

En toch is het in vele gevallen raadzaam om nieuwbouw te verkiezen boven renovatie, net omdát de energienormen voor die eerste zoveel strenger zijn. Een goed geïsoleerde woning die uitgerust is met hernieuwbare verwarmingsbronnen is op termijn namelijk een pak goedkoper. De energiekosten die je uitspaart, zijn de initiële meerkosten meer dan waard.

De BEN-woning: investeer in de toekomst

Een nieuwbouwwoning is een investering in de toekomst. De kans dat je je woning later kunt verkopen met een mooie winstmarge is groot. Een oudere woning doe je niet zo gemakkelijk van de hand. Ook dat is dus een reden om nieuwbouw te verkiezen.

Over de toekomst gesproken: tegen 2020 moeten nieuwe woningen voldoen aan E30, dat is dus dubbel zo streng dan de huidige norm. Bouw je een nieuwe woning, dan kun je nu al kiezen voor een zogenaamde BEN-woning. Op die manier ben je klaar voor de toekomst en je spaart nog meer energiekosten uit.

25/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Passez une nuit insolite dans… un jet KLM !
Volgende artikel
7 originele ideeën om zelf een kerststal te maken