Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Kan ik het aannemingscontract aanpassen tijdens het bouwen?

Het gebeurt regelmatig dat een bouwheer het aannemingscontract voor zijn toekomstige woning nog wil aanpassen nadat het reeds ondertekend is. Wij bekeken in hoeverre dit mogelijk is…

Zoom op het aannemingscontract

Het aannemingscontract is onderhevig aan strenge regelgeving die bedoeld is om de bouwheer en de aannemer te beschermen. Het contract moet schriftelijk opgesteld worden en een aantal verplichte clausules bevatten. Het gebeurt al eens dat de bouwheer of de aannemer wijzigingen wil aanbrengen aan de overeenkomst na het ondertekenen. Kan dat?

Aannemingscontract: van gedacht veranderen? Dat kan!

Je verkrijgt een akkoord over een bouwproject voor een woning en tekent het contract. Vanaf dat moment engageren de bouwheer en de aannemer zich in een contractuele samenwerking. Toch kan deze nog aangepast worden onder wederzijdse toestemming. Op welke voorwaarden?

  • Elke aanpassing kan enkel doorgaan wanneer er hierover een schriftelijk akkoord wordt bereikt met alle betrokken personen, zijnde de bouwheer en de aannemer. Een vraag tot aanpassing kan altijd geweigerd worden door een van deze drie partijen. Voor je een aanvraag doet of aanvaardt, is het dus belangrijk dat je het belang en de aard ervan ten volle begrijpt.
  • Je moet ook rekening houden met de prijs die je bent overeengekomen met de aannemer. De overeengekomen prijs geldt voor het overeengekomen project. Wijzigingen aan het project kunnen dus ook prijswijzigingen met  zich meebrengen (dit kan zowel een meer- als een minprijs zijn). Dit geldt ook voor de uitvoeringstermijn. Wijzigingen in de prijs of de uitvoeringstermijn moeten dan ook vermeld worden in de contractwijziging.
  • Het zou kunnen dat de je bij wijziging aan het contract ook een nieuwe bouwvergunning moet aanvragen. In dat geval neem jij (of je architect) best contact op met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente om na te gaan of het project wel haalbaar is. Dit soort wijzigingen aan het contract zijn echter heel uitzonderlijk en meestal nogal ingrijpend.

Een aannemingscontract aanpassen: de gevolgen

De gevolgen van de aanpassing van een aannemingscontract zijn afhankelijk van het moment waarop deze worden doorgevoerd en van de aard van de aanpassingen. Hoe verder het bouwproject reeds is gevorderd, hoe moeilijker om nog zaken te veranderen.

Als het gaat om kleine details, kan een eenvoudige noot in het contract of een contractbijlage volstaan om de financiële en technische voorwaarden vast te leggen. In geval van sleutel-op-de-deur denken we dan meestal aan een afwijkende materiaalkeuze voor bakstenen, vloertegels, sanitair,… Maar het kan ook gaan om het verplaatsen van een binnenmuur, een deur,…

31/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een nieuwe keuken kopen? Ga voor een leefkeuken!
Volgende artikel
Award voor het beste design 2012 voor Casalis