Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Gevelbekleding kiezen: sober of speels, maar altijd functioneel

Een gevel is veel meer dan een rij op elkaar gestapelde bakstenen. Kies uit verschillende materialen, zoals kunststof, beton, hout en steen, of ga voor een originele en bonte mix. Met aangepaste gevelbekleding geef je je woning een gezonde dosis persoonlijkheid: van klassiek en strak tot hypermodern en speels. Bovendien zorgt gevelbekleding ook voor isolatie en bescherming.

Kies zelf de kleur en het materiaal

Geen architecturale ingreep die zó bepalend is voor de algemene uitstraling van een huis dan de keuze van de gevels. De kleur, maar ook de gekozen materialen kunnen je woning een heel ander karakter geven. Wie bouwt, doet er dus goed aan voldoende aandacht te schenken aan de gevels. Laat je daardoor bijstaan door professionals die de impact van je keuze perfect kunnen inschatten en je feedback geven waar nodig. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Je kunt je gevel vandaag de dag immers zo bescheiden of extravagant maken als je wilt.

Baksteen, maar ook hout, kunststof, metaal, …

Baksteen is met voorsprong het meest gebruikte gevelmateriaal, maar weet dat er nog tal van andere mogelijkheden zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gevel uit kunststof, metaal of hout? Het wordt bovendien nóg interessanter als je verschillende materialen gaat mixen. Het geeft moderne woningen een speels karakter. Overdrijf echter niet. Ook hier geldt weer: laat je bijstaan door architecten of bouwadviseurs.

Isolerende en beschermende gevelbekleding

Gevelbekleding dient niet enkel een esthetisch doel, het is ook functioneel. Materialen als hout of kunststof staan erom bekend dat ze goeie isolerende kwaliteiten hebben. Wie slim kiest, kan de verwarming gerust enkele graden lager zetten. Zulke gevels hebben een directe invloed op de EPB-score. Dergelijke materialen beschermen je woning bovendien tegen ongure weersomstandigheden, stof en erosie.

Ga je binnenkort bouwen? Doe dan gevelinspiratie op met deze originele modellen van Woningen Blavier.

01/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
HOW TO// Meubelbeslag monteren in 4 stappen
Volgende artikel
Woodbridge Jersey: een landelijke badkamer in een modern jasje