Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Geniet van de eerste zonnestralen op je dakterras

Als de lente in het land is, worden de terrasstoelen en –tafels en masse van stal gehaald. Extra genieten van de eerste zonnestralen is het op een dakterras. Een glaasje in de hand, de zon op je snoet én een mooi uitzicht over je wijk of straat, wat moet een mens nog meer? Maar een dakterras bouwen vraagt wel wat denkwerk.

Dakterrassen winnen aan populariteit. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want een dakterras is zalig genieten in de zon. Ga jij bouwen en denk je eraan om een dakterras te laten plaatsen? Hou dan rekening met deze factoren:

Een dakterras vereist een vergunning

Niet elk plat dak kan dienen als dakterras. Je dakterras heeft een stedenbouwkundige vergunning nodig. Heb je nog géén vergunning voor je dakterras, dan dien je die dus aan te vragen! Hou er rekening mee dat je dakterras geen extra inkijk mag creëren en dat je geen licht mag wegnemen bij de buren. Daarnaast speelt ook de afstand tot de perceelsgrenzen en de hoogte van scheidingsmuren en dergelijke een rol. Wie in een appartement woont en een dakterras wilt, gaat best ook te rade bij de syndicus.

De keuze van het materiaal

Welk materiaal je kiest, zal in hoge mate afhangen van de draagkracht van het dak. Een dakterras aanleggen doe je dan ook altijd in overleg met je architect. Hij of zij kent de steunmuren en zal je perfect kunnen adviseren. Veiligheid komt uiteraard eerst!

Om het geheel waterdicht te maken worden dakterrassen meestal voorzien van rubberfolie of asfalt. Wil je graag een groen dakterras, dan is kunstgras ook een optie. De afvoer van regenwater gebeurt onder de terrasafwerking. Daarom worden de voegen tussen de tegels vaak wat open gelaten, zodat het water makkelijker weg kan.

Waar komt het dakterras?

Een dakterras ligt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je leefruimte of keuken. Hoe verder van beide, hoe minder je er gebruik van zult maken. Denk ook na over de oriëntatie van je terras: richt je dakterras bij voorkeur naar het zuiden zodat je uit de wind zit. Is dat niet mogelijk, zorg dan voor beschutting. Om voldoende veilig te zijn is die best minstens 1,10 meter hoog.

Heb je rekening gehouden met alle factoren voor de plaatsing van een dakterras? Laat de zon dan maar komen!

02/04/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bezoek het prestigieuze sleutel-op-de-deurproject van Woningen Blavier in Olne
Volgende artikel
Interieurtips: 10 dingen die je in huis moet hebben voor je 30ste