Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Gemiddelde prijs bouwgrond 2015: betaalbaar bouwen in België

Om je droomwoning te bouwen, heb je een eerst een mooi lapje grond nodig. Een goed stuk bouwgrond waar je letterlijk kunt bouwen aan je toekomst. Uiteraard moet je je budget in het oog houden, want de bouwgrond is doorslaggevend voor de uiteindelijke kostprijs van je woning. Wat zijn precies de bouwgrondprijzen voor 2015? Een overzicht.

De gemiddelde bouwgrondprijs vanaf 2014

De prijzen voor bouwgronden gaan al enkele jaren in stijgende lijn. Hoewel de stijging in 2015 minder fors is dan tijdens vorige jaren, zit er geen prijsdaling aan te komen. Integendeel, door het slinkende aantal bouwgronden vreest men dat de bouwgrondprijzen –vooral in Vlaanderen – opnieuw sneller zullen stijgen na 2015.

Sinds 1992 zijn de bouwgrondprijzen aanzienlijk gestegen. Van 23,42 euro (gemiddelde bouwgrondprijs per vierkante meter voor heel België) in 1992 tot 117,14 euro/m² in 2014. Op 14 jaar tijd is de gemiddelde bouwgrondprijs dus met een duizelingwekkende 200% gestegen. Gelukkig zijn de lonen mee gestegen…

Er zijn uiteraard grote prijsverschillen tussen de diverse regio’s. Volgens de cijfers van de federale overheid bedroegen de bouwgrondprijzen in 2014:

 •        618,70euro/m² voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 •        50,66 euro/m² voor het Waals Gewest
 •        179,01 euro/m² voor het Vlaams Gewest

Per gewest zijn er gemeentes waar je ‘koopjes’ kunt doen en de bouwgrondprijs gevoelig lager is dan het gemiddelde. Zo zien we dat:

 • de bouwgrondprijs in de provincie Antwerpen het laagst is in Arendonk, namelijk 86 euro.
 • In Limburg is Gingelom de goedkoopste gemeente met 80 euro.
 • Vlaams-Brabant: Zoutleeuw met 88 euro.
 • Oost-Vlaanderen: Ronse met 76 euro.
 • West-Vlaanderen: Poperinge met 81 euro.

In deze gemeentes ligt de prijs bijna de helft lager dan het gemiddelde in Vlaanderen. Wie goed zoekt, kan dus zeker zijn voordeel doen! Of hoe de leuze “locatie, locatie, locatie” meer dan ooit steek houdt!

Op de website van de federale overheid kan je de actuele gemiddelde bouwprijzen per gemeente bekijken.

De bouwgrondprijs is niet het enige criterium

De aankoopprijs van je bouwgrond die je op de immosites of bij je aannemer te zien krijgt, zijn niet de uiteindelijke prijzen. Volgende zaken zorgen voor bijkomende kosten:

 •        Registratierechten: 10% van de aankoopprijs in Vlaanderen, 12,5% in het Waals en Brussels Gewest.
 •        Ereloon notaris/notariskosten: berekend op basis van de aankoopprijs
 •        De btw is afhankelijk van je aankoop. Koop je enkel een bouwgrond, dan betaal je enkel registratierechten. Koop je er ook een nieuwbouw bij, dan betaal je 21% btw op de prijs van de grond en de woning.

Op de website van Woningen Blavier kan je diverse bouwgronden die te koop staan ontdekken aan aantrekkelijke prijzen. 

11/06/2015

Vragen en opmerkingen

ML
Martine L

Beste
Voor mijn opleiding als vastgoedbediende dien ik de prijzen van bouwgrond en aantal verkopen voor de gemeente Nieuwerkerken te weten , dit voor het laatste kwartaal van 2018. Kan u mij hierbij helpen a.u.b? Via officiële sites zoals statbel, kadaster, FOD economie, kom ik nergens .

Alvast bedankt.
Met groeten
Martine Lamarcq

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Martine,

  Op onze website staat een artikel over de prijs van bouwgronden in 2018. Daarin staat al heel wat informatie. Je vindt er ook enkele nuttige links in terug, onder andere naar een artikel van de Gazet van Antwerpen waarin de prijzen van bouwgronden per gemeente staan opgelijst.

  Een andere tip die we je kunnen geven, is om zeker eens langs te gaan in vastgoedkantoren in jouw buurt. Zij weten als geen ander hoe de markt eruitziet en evolueert en kunnen je dus ongetwijfeld verder helpen.

  Alvast nog veel succes!

  Met vriendelijke groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 onmisbare accessoires voor een landelijke badkamer
Volgende artikel
Een optimale binnentemperatuur dankzij een Honeywell-thermostaat