Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Focus op binnenschrijnwerk

Naast trappen en deuren, behoren ook plinten, toegangstrappen, parket, scheidingswanden en ingemaakte kasten tot het binnenschrijnwerk. Meestal zijn ze uit hout gemaakt, maar andere materialen als MDF of PVC behoren ook tot de mogelijkheden.

Trappen

Vroeger had de trap  een puur praktische functie. Vandaag de dag moet een trap echter ook mooi zijn. Er bestaan trappen in allerhande soorten en maten. Rechte trappen, kwartdraaitrappen, wenteltrappen, een zwevende trap… je kiest naargelang jouw smaak en de beschikbare ruimte.

De afmetingen, de helling en de afstand tussen de treden van een trap worden bepaald door veiligheidsvoorschriften en comfort. Het is van kapitaal belang om een trap te kiezen die makkelijk begaanbaar en veilig is.

Binnendeuren

Als je dacht dat een binnendeur niet minder dan een eenvoudige plank met een handgreep was die twee ruimtes moet afscheiden, dan heb je het mooi mis! Of ze nu gemaakt zijn uit massief hout, MDF (houtvezelplaat) of glas, binnendeuren spelen vandaag een belangrijke rol in de interieurinrichting.

Om de juiste keuze te maken, moet je rekening houden met verschillende aspecten. Zo moet je de draairichting van de deur bepalen in functie van de omliggende muren, de lichtschakelaars en de meubels. Afhankelijk van de plaats waar de deur zal komen, moet je ook letten op de grootte, het isolerende vermogen en de werking van de deursloten.

Divers binnenschrijnwerk

Naast trappen en binnendeuren behoren ook toegangstrappen, parket, plinten, ingemaakte kasten en scheidingswanden tot het binnenschrijnwerk.

Al dit timmerwerk is afhankelijk van ieders smaak, noden, maar ook van de beschikbare ruimte en het budget. Voor je beslist welk soort ingemaakte kast je wil plaatsen, kan het nuttig zijn om even na te gaan hoe je jouw spullen opbergt. Voor je een houten scheidingswand laat maken, moet je rekening houden met de afmetingen, de stabiliteit van de vloer en de nodige isolatie. Om jouw parket en jouw plinten te kiezen, is het dan weer belangrijk om ook aandacht te besteden aan jouw levensstijl en budget .

Binnenschrijnwerk en veiligheid

Tijdens het plaatsen van binnenschrijnwerk moet je enkele veiligheidsmaatregelen treffen. Het plaatsen van de trappen en de vloer is onderhevig aan veiligheidsvoorschriften (zoals de brandveiligheid), je kan je dus maar beter goed informeren! Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, vraag je best raad aan jouw architect of aannemer.

24/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Boordstenen plaatsen, zo eenvoudig is het!
Volgende artikel
Behangpapier verwijderen, makkelijke klus!