Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Je eigen huis ontwerpen: de indeling

Bij het ontwerpen van je eigen woning, is het heel belangrijk dat je de speel-, werk- en woonruimtes zo optimaal mogelijk inricht. Flexibiliteit is hierbij het codewoord.

Een leefruimte voor multifunctioneel leven

Tegenwoordig maken we een echte leefruimte van onze woonkamer. Niet enkel een open keuken, maar ook een bureau, kinderhoek, bar, bibliotheek of hobbyruimte krijgen er (tijdelijk) een plaatsje. En dat heeft voordelen. Want zo kan je jouw kinderen perfect in het oog houden, terwijl je nog wat avondwerk doet voor je job of ontspant in de lounge hoek.

Al deze verschillende functies moet je zorgvuldig inplannen, want elke activiteit heeft andere vereisten. Een bureau vraagt veel daglicht, een speelruimte plaats je idealiter dicht bij de keuken of de werkplek. Hou dus rekening met de ruimte, de positie van de tuin, een open haard, aansluitpunten voor internet en telefoon. Dan kan het puzzelwerk beginnen!

Gouden tip: verdeel de ruimte niet helemaal onder in hokjes, maar houd ze open en prop ze niet vol. Zo creëer je meer rust in de woning.

Mobiele wanden voor flexibele ruimtes

Soms kan het interessant zijn om verschillende functies van elkaar te scheiden door mobiele wanden, al dan niet op wieltjes of met geïntegreerde kasten. Ook pivoterende wanden kunnen ruimtes al dan niet aan elkaar linken. Een andere optie is een halfhoge wand, die nog wel licht doorlaat, maar de ruimte duidelijk afbakent. Glaswanden zorgen dan weer voor een open gevoel, laten licht door, maar isoleren het geluid. Ideaal voor een bureauruimte bijvoorbeeld!

Meegroeiwonen

Heel het idee van de flexibele leefruimte past in het concept van het meegroeiwonen, dat opmars maakt in Vlaanderen. Meegroeiwonen betekent dat je woningen op een flexibele manier (ver)bouwt, zodat ze kunnen aangepast worden aan de evoluerende behoeften van de bewoners. Kleine kinderen, oudere kinderen, oude mensen, een koppel waarvan de kinderen het huis uit zijn,… ze hebben allemaal andere woonbehoeften. Meegroeiwonen wil veranderende situaties en wensen zo goed mogelijk integreren, zodat de woonsituatie altijd geoptimaliseerd kan worden.

22/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De nationale feestdag : jouw decoratie kleurt zwart – geel – rood !
Volgende artikel
Design zomerhuis met zwembad!