Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Geen fan van tegels? Ga voor een gietvloer

Een vloer kan een huis maken of kraken. Vloeren zorgen voor meer warmte en gevoel, maken ruimtes (optisch) groter en vullen je interieurstijl naadloos aan. Wie geen fan is van tegels zit goed bij gietvloeren. Wij vertellen graag waarom een gietvloer je als gegoten zal zitten.

Gietvloeren waren vroeger uitsluitend voorbehouden voor industriële ruimtes en showrooms. De laatste jaren zien we ze echter vaker opduiken in het interieur. Aanvankelijk in industriële woningen en lofts maar nu ook in landelijke woningen, pastorijwoningen, … De naadloze gietvloeren zijn immers in tal van kleuren en afwerkingen beschikbaar waardoor ze zich overal perfect thuis voelen.

Epoxy, PU of een troffelvloer?

Waar moet je nu voor kiezen? Het ene is goedkoper dan het andere, terwijl het andere weer krasgevoeliger is dan het ene. Zo is – algemeen genomen – epoxy het goedkoopst, gevolgd door troffelvloeren. PU-vloeren zijn het duurst. Hoewel epoxy het goedkoopst is, moet je er wel rekening mee houden dat er scheuren kunnen optreden wanneer de ondergrond niet perfect stabiel is. PU-vloeren daarentegen zijn zeer krasbestendig, een kwaliteit die ontbreekt bij epoxyvloeren.

Het grote verschil zit hem in de samenstelling van de vloeren. Troffelvloeren – ook wel mortelvloeren genoemd – worden gemaakt uit fijn zand en epoxy- of PU-hars. De vloer wordt samengesteld uit enkele speciale lagen waarbij de laatste laag de vloer vocht- en vuilwerend maakt. Epoxy is een zeer harde vloer die bestaat uit een kunsthars en aangebracht wordt in lagen van 1 tot 8 mm.

PU-vloeren zijn daarentegen elastisch en bestaan, zoals de naam al verklapt, uit polyurethaan dat wordt aangebracht in een laag van 2 à 3 mm. Dit maakt van PU ook een geschikt materiaal om je vloer te renoveren. Naast het licht verende effect voelen PU-vloeren ook warm aan, wat ze het meest geschikt maakt voor woningen. Een mooie bonus is dat je PU-vloeren in tal van kleuren kan verkrijgen en – afhankelijk van de samenstelling – bestand is tegen krassen.

Ook niet onbelangrijk: alle gietvloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Een eigenschap die je bij tegelvloeren niet of zelden terugvindt.

De keerzijde van gietvloeren

Gietvloeren hebben ook enkele nadelen, afhankelijk van het type dat je kiest. Zo kan je een epoxy vloer niet combineren met vloerverwarming. PU-vloeren en troffelvloeren zijn daarentegen wel geschikt voor vloerverwarming. De plaatsing van een gietvloer neemt bovendien heel wat tijd in beslag. Afhankelijk van het oppervlak mag je toch al gauw op enkele dagen rekenen voor het gieten.

De prijs van een gietvloer is afhankelijk van het type. Daarnaast is ook de oppervlakte een bepalende factor. De prijs per vierkante meter daalt naarmate de oppervlakte groter wordt. Voor PU-vloeren kan je rekenen op een prijs tussen 70 en 90 euro per vierkante meter. Epoxy ligt tussen de 50 à 60 tot 75 euro. Troffelvloeren schommelen tussen de 60 en 80 euro.

Is dat nu duurder of goedkoper dan tegels? Dat is moeilijk te zeggen. De richtprijzen voor tegelvloeren lopen sterk uiteen omdat er heel wat soorten tegels bestaan. Denk maar aan het verschil in prijs tussen keramische en natuursteentegels. Tegelvloeren – zonder plaatsing – kosten tussen de 30 en 200 euro per m². Reken daar nog eens zo’n 40 à 50 euro per m² bij voor de plaatsing en je komt al aardig in de buurt van het prijskaartje van gietvloeren.

Als je het ons vraagt, zijn gietvloeren dus een uitstekend alternatief voor tegelvloeren en de ideale keuze voor je nieuwbouwwoning!

Bekijk zeker ook onze gids die je helpt om de juiste vloer te kiezen.

Beelden: Bloglovin.com | NordicDesign.com | Pinterest | Bobedre.dk
13/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieurtips vanuit de hotelkamer van het Novotel London Excel
Volgende artikel
Grand Designs Live London – Editor picks