Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Energiepremies: wat verandert er in 2014?

In de huidige context van budgettaire beperkingen en ecologische bewustmaking pakt de overheid uit met tal van premies die ons moeten aansporen meer milieubewuster te gaan leven. Wie het slim aanpakt, kan op die manier heel wat voordeel halen uit groene investeringen. Wat zijn de energiepremies voor 2014?

Energiepremies in Vlaanderen

Ook in 2014 zijn er weer heel wat energiepremies op te strijken voor wie energiezuinig bouwt en/of verbouwt. Wie zijn oude enkele beglazing laat vervangen door hoogrendementsbeglazing heeft recht op een premie van 12 euro per vierkante meter. Bij vervanging van dubbel glas loopt dat bedrag op tot 15 euro per vierkante meter. Voor nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen wordt een globale E-peilpremie gegeven. Daarnaast zijn er ook nog bijkomende premies mogelijk zoals een kortingsbon voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast. Wie een individuele condensatieketel op aardgas of stookolie laat plaatsen kan rekenen op een premie van 800 euro. Voor investeringen in nieuwbouwwoningen worden de premies en maxima verhoogd met twintig procent. Wie een woning huurt, tot slot, kan in aanmerking komen voor het sociaal dakisolatieproject van de netbeheerder of kans maken op een gratis energiescan.

Een volledig overzicht van de energiepremies in Vlaanderen vind je hier.

Energiepremies in Brussel

De belangrijkste energiepremies in Brussel krijg je als je hoogrendementsglas laat plaatsen, een condensatiekachel installeert voor je verwarming, oude huishoudapparaten vervangt door milieuvriendelijke modellen of dakisolatie laat plaatsen.

Energiepremies in Wallonië

In Wallonië blijven de huidige premies van 2013 geldig tot juni 2014. De populairste zijn die voor dak-, muur- en vloerisolatie. Ook de zogenaamde Ecopacks – premies die je onder andere krijgt voor het installeren van een zonneboiler, hoogrendementsglas of een condensatieketel – blijven gehandhaafd in 2014.

Op het federale niveau

Enkel de belastingsaftrek voor dakisolatie blijft bestaan. En niet zonder reden, zo blijkt uit onderzoek. Daken zijn goed voor 30 procent van het energieverlies in Belgische woningen!

18/12/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Philips SlimStyle: een afgeslankte en goedkope led-lamp
Volgende artikel
Innovatie voor de badkamer – nieuwe badkameraccessoires in de kijker