Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Energie besparen in de lente doe je met deze 8 tips

De lente laat haar zonnestralen zachtjes op ons neerdwarrelen, hoogtijd om de winterkleren weg te stoppen! Hoe meer het zonnetje schijnt, hoe fitter we ons voelen en ook onze woning kan hiervan meegenieten. Bespaar energie dankzij de lentezon met deze 8 tips!

1) Laat de lentezon binnen

Tijdens de lente gaat het zonnetje steeds vaker schijnen. Maak hier optimaal gebruik van om energie te besparen. Doe je gordijnen, lamellen en luxaflex open en laat de zon binnen! De langere dagen en het stralende zonnetje zorgen voor voldoende licht in je woning. Hierdoor is extra verlichting overbodig. Bovendien verwarmt het zonnetje je huis, dat scheelt gemakkelijk een paar graden.

2) Laat je was buiten drogen

Door je was in de buitenlucht te laten drogen kan je jaarlijks heel wat energie besparen. Zodra de koude geweken is en de kans op regen miniem kan je je was perfect buiten ophangen. In het heerlijke lentezonnetje is je hij in een mum van tijd droog. Alles ruikt bovendien lekker fris!

3) Neem een verfrissende douche

Nu het lang niet meer zo koud is buiten, is een heet bad om je op te warmen niet meer nodig. Kies voor de energiezuinige optie en neem een verfrissende douche. Een douche verbruikt namelijk amper de helft van het water dat je nodig hebt om een bad te nemen! Minder water verbruiken wil natuurlijk ook zeggen energie besparen!

4) Kies voor hernieuwbare energie

Investeer in een zonneboiler om optimaal te profiteren van de lentezon. De zonneboiler verwarmt namelijk kraantjeswater en het water van de centrale verwarming met zonne-energie.

5) Laat de lentelucht door je huis stromen

Door je woning regelmatig te ventileren, kan je energie besparen. Je woning ventileren voorkomt in de eerste plaats heel wat vochtproblemen, ook kost het minder om een verluchte woning te verwarmen (een vochtige woning opwarmen vraag namelijk veel meer energie). Natuurlijk ruikt je woning ook lekker fris nadat het verlucht is met lentelucht!

6) Laat je wagen staan

Nu het zonnetje begint te schijnen, is er geen enkele reden meer om de wagen te nemen. Ga heerlijk met de fiets boodschappen doen en ga te voet naar je werk. Je krijgt er zelf energie van en je bespaart heel wat brandstofkosten.

7) Planten bewateren met regenwater

Vang het regenwater op in een regenton en gebruik dit water om je plantjes water te geven. Op deze manier moet je niet het dure water van de stad gebruiken en gaat het regenwater niet zomaar verloren. Ook kan je met behulp van regenwaterrecuperatie het regenwater gebruiken in je woning voor allerlei doeleinden. Je kan het regenwater bijvoorbeeld inzetten om het toilet door te spoelen, om schoon te maken of om de auto te wassen.

8) Stel je thermostaat opnieuw in

De lente zegt vaarwel tegen de koude temperaturen en laat het zonnetje warmte brengen. Hierdoor moet de verwarming minder draaien. Stel je thermostaat dus opnieuw in en laat de ketel een paar uurtjes minder aanslaan. Op die manier kan je eenvoudig heel wat energie besparen.

 

10/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY Minibar: Maak je eigen bar in 5 simpele stappen
Volgende artikel
Laat de zon in je keuken met het hippe kanariegeel – Keukentrends 2014