Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Energie besparen? Compact bouwen!

In deze tijd van energiebesparing, legt de Belgische regering hogere energienormen op voor nieuwbouw woningen. Duurzaam bouwen is een noodzaak! Er bestaan een heleboel manieren om duurzaam te bouwen, compact bouwen lijkt de meest efficiënte oplossing.

Compact bouwen: efficiënt energie besparen

De compactheid van een gebouw heeft een belangrijke invloed op de energie-efficiëntie ervan.

Maar wat is dat dan eigenlijk, compact bouwen? Eigenlijk is compact bouwen de verhouding tussen de oppervlakte van het gebouw (muur, dak, …) en het te verwarmen volume. Hoe groter deze verhouding is, hoe groter het energieverlies. Dus, hoe compacter het gebouw, hoe beter! Voor je aan isolatie denkt, is het dus belangrijk om zo compact mogelijk te bouwen.

Hoe kan je compact bouwen?

De compactheid van een gebouw hangt af van de vorm, de muren en de grootte. Welk type woning is het meest geschikt om compact te bouwen?

De verhouding tussen de oppervlakte van het gebouw tot het te verwarmen volume moet zo klein mogelijk zijn. Een villa met vier vrije muren is dus minder compact dan een rijtjeshuis, logisch. Dus, om duurzaam te bouwen, is het belangrijk om eigendommen te delen…

Bovendien verbruikt een huis met verschillende niveaus en volumes meer dan een compact huis. Ideaal is het dus om een sferisch of vierkant huis te bouwen.

Al klinkt het misschien verrassend, maar een groot gebouw kan ook compact zijn. Je moet dus niet klein bouwen om compact te bouwen. Je kan dus perfect energie besparen als je een groot huis bouwt!

10/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieurtips: op een originele manier kleur toevoegen aan je thuis
Volgende artikel
Het juiste onderhoud van je zaag: Enkele tips