Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een woning of grond aankopen: registratierechten of btw?

Wie een woning of bouwgrond koopt, wordt belast. In sommige gevallen betaal je registratierechten, in andere gevallen btw. Soms betaal je zelfs beide. Hoe de wetgever precies omgaat met individuele gevallen ontdek je hier. We bespreken achtereenvolgens de bouwgrond, de bouwgrond met nieuwbouw, de bouwgrond met oudere woning én sleutel-op-de-deurprojecten.

Bouwgrond kopen: registratierechten betalen

Koop je een bouwgrond zonder woning, dan betaal je altijd registratierechten op de aankoopprijs. In het Vlaams Gewest bedragen de registratierechten 10 procent, in Wallonië en Brussel betaal je 12,5 procent.

Bouwgrond met nieuwbouw: btw betalen

Voor een bouwgrond met een nieuwbouw betaal je 21 procent btw op de prijs van de grond én de woning. Nieuw is een woning als ze op 31 december van het tweede jaar volgend op de ingebruikname opgeleverd wordt.

In sommige gevallen betaal je toch registratierechten op de bouwgrond in plaats van btw. Dat gebeurt als de gebouwde woning niet verkocht wordt met btw, als de grond en het gebouw niet door eenzelfde persoon of organisatie worden verkocht of als de grond niet tegelijk met de woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Bouwgrond met oudere woning

Op de aankoop van een grond met daarop een oudere woning betaal je registratierechten en geen btw. Die registratierechten hebben zowel betrekking op het gebouw als op de grond. Met ‘ouder’ bedoelen we een gebouw dat later dan 31 december van het tweede jaar, volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of inbezitneming, opgeleverd wordt.

Wat met sleutel-op-de-deurwoningen?

Koop je een woning of appartement sleutel-op-de-deur dan zijn er twee mogelijkheden.

  1. Je betaalt registratierechten op het ‘nog op te richten gebouw’ en later btw op de afgewerkte woning.
  2. Koop je een gebouw ‘dat al in aanbouw is’, dan betaal je 21 procent btw op het huis én op de bouwgrond.
15/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een kleine hal? Met deze 5 tips houd je je inkomhal ordelijk
Volgende artikel
Dornbracht IMO: de mengkraan voor iedere lifestyle