Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Vrijstaande woning: gelijkvloers of met verdiepingen?

Je wil een nieuwe woning bouwen? Wonen in een vrijstaande woning geeft een ongelooflijk gevoel van vrijheid. Het geeft je echt een gevoel van thuis komen. Valt de keuze tussen een woning op het gelijkvloers of een villa met verdiepingen jou moeilijk? Inspirerend Wonen lijst de voor- en nadelen van beide woningtypes op.

Een gelijkvloers woning

In een woning op het gelijkvloers bevinden alle kamers zich op hetzelfde niveau. Daardoor zijn deze huizen vaak praktischer dan woningen met verdiepingen.

Een vrijstaande gelijkvloers woning heeft geen trappen, waardoor de kamers ruimtelijker en makkelijker in te richten zijn. Ook voor oudere mensen, kinderen en personen met een handicap is dit een veilige oplossing, want ze kunnen gaan en staan zonder risico’s om van de trap te vallen. Bovendien maakt dit type woningen de tuin en de parking makkelijk toegankelijk.

Het onderhoud van een vrijstaande woning op het gelijkvloers is eenvoudiger dan bij een woning met verschillende etages, zowel binnen als buiten. Omdat de hoogte van de woning geen obstakels vormt, kan je makkelijk zelf verschillende herstellingswerken uitvoeren en zo bespaar je heel wat geld.

Jonge koppels, gepensioneerden, gezinnen met kleine kinderen: een bijkomend voordeel van de gelijkvloers woning is dat ze een breed publiek trekt. Daardoor is de herverkoop makkelijker.

Het grote nadeel van dit soort woning is het ruimtegebrek. De gelijkvloers woning heeft meestal minder bewoonbare oppervlakte en je kan niet echt met de woonvolumes spelen. Bovendien vinden veel mensen dat een vrijstaande woning minder uitstraling heeft dan een villa of een herenhuis. Je kan ook minder makkelijk de slaapvertrekken van de woonvertrekken scheiden, wat de privacy van de bewoners niet ten goede komt.

Een woning met verdiepingen

Een woning met etages heeft eveneens voor- en nadelen. Deze woningen hebben meestal meer charme dan gelijkvloers woningen en ze bieden meer woonruimte. Je kan ook makkelijk de slaapvertrekken en de woonvertrekken van elkaar scheiden, zodat de bewoners meer privacy hebben.

Toch zorgen de trappen er ook voor dat de woning minder veilig is en de tuin is minder toegankelijk, vooral voor oudere mensen, kleine kinderen en personen met een fysieke beperking. Het onderhoud en de bouw zijn ook ingewikkelder en kostelijker dan bij huizen op het gelijkvloers.

Een vrijstaande woning kiezen?

Een vrijstaande woning op het gelijkvloers of met verdiepingen, de keuze gebeurt meestal in functie van de smaak en de leefgewoontes van de bewoners. Wil je een nieuwe woning bouwen, dan is het belangrijk om eerst even stil te staan bij jouw gewoontes. Vraag raad aan jouw bouwonderneming, zij kan jou de verschillende voor- en nadelen van verschillende soorten vrijstaande woningen nader toelichten.

 

05/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Handboek voor huurders
Volgende artikel
Groenten en fruit kweken in een vierkante meter tuin