Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een vrijstaande of inpandige garage? Alle voor- en nadelen op een rijtje

Wat is het meest praktische: een vrijstaande of inpandige garage? En hoe zit het met de kosten? Beide hebben hun voor- en nadelen. Een geïntegreerde garage zorgt altijd voor warmteverlies in huis, maar het voordeel is dan weer dat je niet door weer en wind naar de auto moet.

Een garage is in de eerste plaats een praktische ruimte: niet alleen je auto staat er droog, ook allerlei rommel die je liever niet in huis wilt, kun je er veilig stockeren. Wie een garage bouwt, heeft twee keuzes: of je kiest een vrijstaand model naast je woning, of je gaat voor een garage die volledig geïntegreerd is in de woning. Ga zeker niet lichtzinnig over je keuze, want ze heeft verregaande gevolgen, zowel voor je portemonnee als voor je comfort.

Een losstaande garage: goedkoper én energiezuiniger

Een losstaande garage is meestal goedkoper dan een inpandig model. Dat komt omdat isolatie meestal niet van belang is voor die eerste. Een enkelwandige poort kan volstaan. Bij een inpandige garage moet flink geïnvesteerd worden in isolatie om het warmteverlies tegen te gaan. Elke keer dat je de poort opent, ontsnapt er namelijk warmte en dat voel je op de duur ook in huis. Komt energiezuinigheid op de eerste plaats voor jou? Dan is een vrijstaande garage wellicht de beste keuze.

De inpandige garage: als comfort op de eerste plaats komt

Maar ook comfort speelt natuurlijk een rol. Op dat vlak scoort de inpandige garage dan weer beter. Je moet namelijk niet meer buiten zijn om naar je wagen te gaan. Dat heeft zo zijn voordelen. Net terug van de winkel en het regent buiten? Geen probleem. Parkeer de wagen in de garage en je boodschappen blijven droog. Ga je voor een inpandige garage, dan installeer je het best ook een poort die automatisch sluit. Op die manier blijft het warmteverlies beperkt. Ook als je maar even buiten moet zijn. Bedenk wel dat je een stuk leefruimte opoffert als je een inpandige garage bouwt.

En wat met de carport?

Een derde optie is de carport. Je wagen staat dan onder een afdak, maar is niet beschermd tegen koude en wind. Ook is een carport niet geschikt om andere huishoudelijke toestellen in te stockeren, zoals een wasmachine of droogkast.

01/09/2014

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
8 accessoires design que vous pouvez concevoir en moins d’une minute
Volgende artikel
Al 11.900 jobs verloren in de bouwsector en mogelijk meer op komst