Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een harmonieus kleurenpalet samenstellen

Kleuren kunnen je interieur maken of kraken. Uit angst om het te kraken, kiezen veel mensen voor een veilig en weinig inspirerend kleurenpalet. Jammer, want je kunt prachtige resultaten boeken als je rekening houdt met enkele eenvoudige spelregels! Deze tips helpen je op weg om de juiste kleuren te vinden en ze slim te combineren tot een harmonieus kleurenpalet.

Kleurenpsychologie

Kleuren dragen een heleboel culturele betekenissen met zich mee. Omdat we bepaalde kleuren associëren met de natuur, vinden we ze rustgevend, terwijl andere ons juist wakker schudden. Enkele voorbeelden:

  • Rood staat voor warmte, dynamiek en kracht. Wees spaarzaam met rood in je interieur.
  • Oranje is eveneens een warme kleur, die staat voor jeugd en plezier. Ook dit is een tint die je goed moet doseren in je woning.
  • Geel is een uitstekende kleur voor slecht verlichte ruimtes, omdat ze vreugde en licht toevoegt.
  • Groen is verfrissend, maar ook rustgevend. Niet voor niets zijn groentinten een populaire keuze in scholen en ziekenhuizen. Maar frisse, levendige groentinten werken ook prima als een opvallend accent in een woonkamer, bijvoorbeeld.
  • Blauw, ten slotte, is een veeleer koude kleur. Blauw geeft rust.

kleurenpalet groen interieur

De juiste kleur voor de juiste kamer

Je stemt je kleurenpalet idealiter af op de verschillende ruimtes en hoekjes in je woning. Terwijl de zithoek om warme kleuren vraagt, zijn koele tinten geschikt voor de eetkamer. Ook slaapkamers kunnen wel wat koude kleuren gebruiken, maar je kunt er evengoed warme en koude kleuren combineren. Turkoois gaat bijvoorbeeld mooi samen met donkerbruin en goud!

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de vloer en het meubilair. Met de juiste kleuren voelt elke ruimte aan alsof vloer, meubels en muren perfect op elkaar zijn afgestemd. Maar denk ook aan de nodige contrasten. Een donkere, houten vloer vaart wel bij lichte muren, terwijl je in een sober en licht interieur gerust een donkere accentmuur kunt aanbrengen.

Tip: Plaats meubels in lichte kleuren voor een donkere muur. Zo komt het geheel beter tot z’n recht.

Kleurenpalet
Een rode accentmuur voegt leven toe aan deze keuken. Bron: blavier.be

Jouw kleurenpalet: complementaire kleuren

Ben je van plan om al je wanden wit of gebroken wit te verven? Veilig, maar saai … Het resultaat is al snel eentonig. Kies daarom voor een complementaire kleur in je interieur. Een evenwichtig kleurenpalet, met een hoofdkleur en een complementaire accentkleur, geeft je interieur karakter. Let wel op dat je je accentkleur aanbrengt op een muur zonder ramen. Het tegenlicht van ramen doet een accentkleur algauw dof en donker overkomen.

 

06/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Laminaat en vloerverwarming combineren: do or don’t?
Volgende artikel
5 nieuwe gadgets waarmee je je woonkamer een upgrade geeft!