Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een energiezuinige kijkwoning in de spotlights

Een kijkwoning vormt een perfect vertrekpunt voor iedereen die aan een bouwproject begint. Des te meer wanneer de woning uitblinkt in energiezuinigheid. We stellen je de nieuwe kijkwoning van Woningen Blavier in Thorembais-Saint-Trond voor.

Kijkwoning met lage energie-uitstoot

De nieuwe kijkwoning van  Woningen Blavier, een Belgische firma actief op de markt van sleutel-op-de-deurwoningen, heeft onlangs de deuren geopend. Ze bevindt zich in Thorembais-St-Trond (Waals-Brabant) en onderscheidt zich vooral door de manier waarop ze traditionele architectuur combineert met moderne technieken.

De kijkwoning past perfect in de regionale architectuur en werd volgens een nieuw concept ontwikkeld dat gebaseerd is op energie-efficiëntie. Om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, heeft Woningen Blavier haar pijlen op drie belangrijke aspecten gericht: de oriëntatie van de woning, de isolering en de technieken voor energiezuinigheid. Het is een huis geworden dat past in het concept van de lage energiewoningen en de snelle evolutie belichaamt die zich in de bouwsector afspeelt.

Het concept van energie-efficiëntie

Het is genoegzaam bekend: met een goed georiënteerde woning kan je heel wat besparen op je energiefactuur. In de kijkwoning in Thorembais-St-Trond heeft Woningen Blavier een grote open ruimte voorzien op het gelijkvloers waar er volop licht binnenvalt. De keuken en de plek om te ontbijten zijn naar het oosten gericht (waar de zon opkomt), terwijl de eetkamer en het salon zuidelijk zijn georiënteerd. De bureaukamer is dan weer in westelijke richting geplaatst.

Om energie te besparen, is een goede isolering essentieel. Woningen Blavier heeft dan ook gekozen voor een gevelsteen met een dikte van 7 cm (in plaats van 10 cm). Zo is er meer ruimte om isolatie te voorzien zonder extra te moeten investeren in een grotere fundering.

Bovendien bevat de kijkwoning niet alleen verscheidene technieken om energie te besparen, maar ook om er zelf te genereren. Zo zorgt een geothermische warmtepomp voor de vloerverwarming. De ventilatie is ook optimaal en garandeert een gezond binnenklimaat dankzij een mechanisch ventilatiesysteem type D. Daarmee wordt het energieverbruik en de CO2-uitstoot twee tot drie keer verlaagd.

Een kijkwoning met optimaal comfort

Alle technieken die door Woningen Blavier zijn gebruikt, verzekeren binnenshuis een optimaal comfort. De verschillende ramen laten heel veel lichtinval zodat het ruimtegevoel alleen maar groter wordt. Er werd in de kijkwoning gekozen voor een hedendaagse interieurinrichting die hoe dan ook in harmonie is met de typische Brabantse stijl. Deze kijkwoning toont aan dat moderne technieken perfect kunnen samengaan met een traditionele bouwstijl.

De kijkwoning in Thorembais-St-Trond: een bezoekje waard

De kijkwoning in Thorembais-St-Trond kan je ieder weekend bezoeken tussen 14:00 en 18:00. Je hoeft geen afspraak te maken. Een expert van Woningen Blavier staat je graag te woord en beantwoordt al je vragen over de realisatie, nieuwe bouwtechnieken, de werkwijze van Woningen Blavier en de mogelijkheden qua architectuur, zowel binnen als buiten.

Adres: Chaussée de Charleroi 71, Thorembais-St-Trond (Perwez).

07/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf een houtstapelplaats bouwen
Volgende artikel
De betoverende elegantie van kristallen kroonluchters