Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een bouwgrond kopen: waarop letten?

De realisatie van je droomhuis begint bij het kopen van de perfecte bouwgrond. Die vinden is niet gemakkelijk, want er zijn tal van criteria waar je maar beter rekening mee houdt, wil je later niet voor verrassingen komen te staan. Wij sommen op waar je op moet letten en welke valkuilen je best vermijdt bij het kopen van een bouwgrond. 

Wie gaat bouwen heeft uiteraard een perceel nodig. Hoe groot dat perceel moet zijn zal afhangen van de bewoonbare oppervlakte en de grootte van de tuin die je zelf voor ogen hebt. Alleen al die twee zaken maken het niet eenvoudig om een geschikte bouwgrond te vinden. Bovendien zijn er nog tal van andere zaken waar je rekening mee dient te houden.

Het is alvast een goed idee om vóóraf samen te zitten met je architect of bouwfirma. Hij of zij weet perfect aan welke eisen je bouwgrond moet voldoen om je droomhuis te kunnen realiseren. Je kunt ook eerst je droomhuis laten tekenen en dan op zoek gaan naar de bouwgrond die daar het beste bij aansluit. Bouw je sleutel-op-de-deur? Klop dan alvast aan bij de bouwfirma die jouw project van a tot z opvolgt. Zij beschikken over tonnen knowhow en zullen je graag helpen bij het kiezen van de perfecte grond.

Nuttige tips bij het zoeken naar een bouwgrond

1)     Locatie van de bouwgrond

Waar wil je gaan wonen? De locatie van je droomhuis is cruciaal. Zorg ervoor dat je niet te ver van je werk woont, dat er scholen in de buurt zijn, dat vrienden je gemakkelijk kunnen bereiken, enzovoort. Dat alles zorgt ervoor dat je straks graag zal wonen in je nieuwe buurt.

Enkele vragen die je jezelf zéker moet stellen:

–         Ben jij een stadstype of woon je liever op het platteland?

–         Zijn er autosnelwegen in de buurt of is je woning met het openbaar vervoer bereikbaar?

–         Zijn de winkels niet te ver?

–         Wat is de bestemming van eventuele aanpalende percelen? (Ga daarvoor langs bij de bouwdienst van de gemeente)

2)     Stedenbouwkundige voorschriften

Waar je zeker wat langer bij moet blijven stilstaan zijn de stedenbouwkundige voorschriften. Er zijn immers heel wat regels die je bouwvrijheid kunnen inperken en die verschillen van gemeente tot gemeente en zelfs van straat tot straat. Zaken als de afstand tot de buren, maar ook bouwstijl en materiaalkeuze kan, afhankelijk van de locatie, aan bepaalde voorschriften gebonden zijn.

Andere vragen die je zéker moet stellen:

–         Wat is het aantal gevels dat toegestaan is?

–         Wat is de minimale afstand tot de perceelgrenzen die moet worden gerespecteerd?

–         Hoeveel verdiepingen mag de woning maximaal hebben?

–         Zijn er beperkingen voor de vorm van het dak geldig?

–         Gelden er voorschriften voor de garage of de carport?

3)     Inspecteer de bouwgrond

Wie op zoek is naar een bouwgrond bekijkt vooraf best een heel aantal percelen alvorens tot een aankoop over te gaan. Waar je op moet letten als je een lap grond bekijkt, is dit:

–         De grootte van het terrein (lengte, breedte, diepte)

–         De vorm: zijn er geen verloren hoeken?

–         Zijn er niet te veel hoogteverschillen die je zal moeten wegwerken alvorens de eerste steen kan worden gelegd?

–         Staan er planten en bomen die moeten worden geveld alvorens te kunnen bouwen?

–         Is de grond vlot bereikbaar voor aannemers?

–         Hoe zit het met de kwaliteit van de grond? Vraag een bodemonderzoek!

–         Staat het grondwater niet te hoog na een regenbui?

–         Bij halfopen of gesloten bebouwing moet je aanbouwen tegen een bestaande muur. Is die wel draagkrachtig? Zijn er extra kosten aan verbonden? Vraag die informatie bij je gemeente.

–         Zijn er al nutsvoorzieningen aanwezig? (elektriciteit, water, televisie, internet, aardgas, …)

Tips bij het bieden op een bouwgrond

Deze checklist bied je een stevig houvast tijdens onderhandelingen over de prijs van de bouwgrond. De prijs die de eigenaar vraagt, is het startpunt van de onderhandelingen. Zijn er problemen met het grondwaterpeil, of zijn er veel hoogteverschillen op het terrein aanwezig, dan zijn dit zéker argumenten om een scherpere prijs af te dingen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je eerste bod onder de vraagprijs zit!

Ga je binnenkort bouwen? Lees dan onze dossiers ‘Een huis bouwen: de voorbereiding van a tot z’ of ‘Sleutel-op-de-deur bouwen van a tot z’.

04/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
6 manieren om die saaie boekenkast om te toveren in een sexy meubel!
Volgende artikel
Zelf een design kledingrek maken in 5 stappen