Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Duurzaam bouwen: oriëntatie en energieprestatie woning

Wil je duurzaam bouwen? Dan is het belang van de oriëntatie op de energieprestatie van een woning immens. Vooral de invloed van de ligging op comfort en verwarmingskosten valt niet te onderschatten. Hoe komt dat?

Duurzaam bouwen en warmtewinst

Bouwbedrijf Woningen Blavier liet de impact van de oriëntatie van een woning op de warmtewinst en dus de energiezuinigheid onderzoeken. Wat bleek? Het energiepeil woning wordt bepaald door een samenspel van drie verschillende factoren:

  • De gewenste temperatuur
  • Warmteverlies via de wanden en ventilatie
  • Warmtewinst van de zon en inwoners

De oriëntatie hangt vooral samen met de warmtewinst van de zon. Een goede plaatsing van jouw woning ten opzichte van de zon zorgt er namelijk voor dat je jouw warmtewinst woning kan optimaliseren. Daarom is de impact van de oriëntatie op passiefhuizen veel groter. Een passiefhuis heeft al snel een warmtewinst tot 60 à 70%, terwijl de winst voor een standaardwoning gemiddeld 5 tot 20% bedraagt.

Oriëntatie woning en energiepijl

Woningen Blavier liet ook een vergelijkend onderzoek uitvoeren naar de impact van de vier oriëntaties (zuid, oost, noord en west) in de verschillende seizoenen. De klassieke driegevel woning, met inkom vooraan en living en keuken achteraan, werd verdeeld in zes zones waarbij de benodigde energie en oververhitting per zone berekend werd volgens elke oriëntatie. De resultaten?

Een woning met een zuidelijke oriëntatie kenmerkt zich door het laagste energieverbruik. Een westelijke oriëntatie daarentegen heeft een meerkost aan energieverbruik van 9,2%, gevolgd door 6,5% voor het noorden en 5,1% voor het oosten. Bij een simulatie op een woning met grote raampartijen liep de meerkost op tot 20%.

Oververhitting is over het algemeen het sterkst in de keuken en zo goed als nihil aan de voorkant van de woning. Om oververhitting te vermijden kan je best zonnewering installeren. Deze technologie heeft geen negatieve impact op het energieverbruik, in tegenstelling tot ventilatie of airconditioning.

Duurzaam bouwen

Het is dus heel belangrijk om grondig over de oriëntatie van jouw woning na te denken als je duurzaam bouwen wil. Niet alleen wat betreft de plaatsing van de woning op de bouwgrond, maar ook inzake architecturaal concept en binnenindeling van de woning.

22/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design kapstokken voor jouw inkomhal…
Volgende artikel
Plamuur dat gat in je muur!