Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De voor- en nadelen van gevelpleister of crepi

Gevelpleiser-crepi

Heb je bouwplannen, maar heb je nog geen gevelbekleding gekozen? Wat dacht je van gevelpleister (crepi)? Dit cementmengsel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en geeft je gevel een prachtige afwerking. Ontdek hier de voor- en nadelen van een gevelpleister.

gevelbekleding gevelpleister crepiWaarom kiezen voor een bepleisterde gevel?

Droom je van een fijn afgewerkte, uniforme gevel? Dat effect krijg je met crepi! Crepi ziet er trouwens niet alleen mooi uit, maar beschermt je gevel ook effectief tegen extreme weersomstandigheden. En da’s niet alles! Met gevelpleister geniet je ook van een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Een hydrofobe laag zorgt ervoor dat je gevelbekleding uit crepi vele jaren meegaat zonder frequente refacing. Last but not least: gevelpleister is veel budgetvriendelijker dan verf!

De nadelen van gevelpleister

Behalve de vele voordelen, zijn er jammer genoeg ook enkele nadelen verbonden aan een gevel in crepi. Zo wordt gevelpleister vrij snel vuil, als je geen preventieve stappen onderneemt. Door een brede ‘fascia board’ of frieslijst tussen de muur en de dakgoot te installeren, voorkom je dat er vlekken ontstaan door afsijpelend regenwater. Vensterbanken met een afwateringsprofiel zijn ook een aanrader. Overweeg ten slotte om een gevelplint te installeren. Zo wordt de onderkant van je muren tegen spatten beschermd.

Goed om te weten

Vooraleer je je gevel bepleistert, is het is belangrijk om de staat van de muur en de bestaande coatings goed te analyseren. Er zijn namelijk verschillende soorten crepimengsels, die niet voor elke gevel geschikt zijn. Acrylpleister is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor gevels in goede staat, terwijl elastische pleister aangeraden is voor muren waarin microscheurtjes kunnen ontstaan.

Je kunt de gevelpleister op verschillende manieren aanbrengen. De crepi aanbrengen met een troffel creëert een vloeiende look, maar is ook de duurste techniek. De gips op de muur projecteren, leidt tot een iets ruwer resultaat, maar is goedkoper.

Zie jij een gevel in crepi wel zitten? Woningen Blavier heeft nog veel meer hoogwaardige bouwmaterialen in de aanbieding, zodat jouw sleutel-op-de-deurwoning helemaal aan jouw wensen voldoet.

27/04/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ken je thermostaat en verwarm beter en goedkoper
Volgende artikel
Wegdromen: je eigen wellnessruimte met verwenbad!