Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Toekomst sleutel-op-de-deur. Interview S. Goossens (2)

Sleutel-op-de-deur bouwbedrijf Woningen Blavier pakte op Batibouw uit met een Eco+ woning en volgt daarmee de tendens van energiezuinig bouwen. iWonen vraagt zich af hoe deze nieuwe ecologische woningen kaderen binnen de toekomst van de populaire bouwformule. Tijd voor een verhelderend gesprek met Simon Goossens (30), verantwoordelijke voor het intern studiebureau van Woningen Blavier.

Sleutel-op-de-deur: marktcomform aanbod

iWonen: In het eerste deel van dit interview sprak je reeds over ecologische woningen, schaarse bouwgronden, groepswoningbouw en traditionele bouwmethodes. Zie je nog andere evoluties in de markt?

Simon Goossens: “We hebben ons aanbod veel ruimer gemaakt in vergelijking met tien jaar geleden. We moeten ons aanpassen aan nieuwe oplossingen, nieuwe bouwmaterialen en ons aanbod diversifiëren. Er zijn dus enorme evoluties in de productontwikkeling, maar ook op het vlak van de uitvoering. Het is belangrijk dat de bouw correct uitgevoerd wordt. Tien jaar geleden kon een projectleider twintig projecten leiden, maar met de bijkomende complexiteit en nieuwe wetgeving is dat vandaag niet meer mogelijk.”

iWonen: In zijn column in Knack van 11 maart 2012 vraagt Eric Cloes zich af hoe de sleutel-op-de-deur formule kan overleven? Hoe sta jij hier tegenover?

Simon Goossens: “Ik geloof in de bouwformule van sleutel-op-de-deur. Ik ben ook een startende man, ik ben dertig jaar en ook op zoek naar mijn droomproject. Er verandert zoveel, de percelen worden almaar kleiner en almaar duurder, de wetgeving wordt strenger en strenger en de uitvoering van bouwprojecten bijgevolg duurder. De middelen van de mensen evolueren echter niet in dezelfde mate. De meeste kandidaat-bouwers zijn normale mensen met normale budgetten. Om hun eigen woning te bouwen, moeten ze met twee blijven werken, zeker als ze ook kinderen willen.”

Sleutel-op-de-deur biedt een antwoord op deze evolutie en zal daarom zeker een succesformule blijven. Ten eerste, omdat wij voor het integrale project zorgen. Zelf bouwen zal nog altijd blijven bestaan, maar dat is een heel intensief proces. Je moet zelf prijzen onderhandelen, zelf offertes aanvragen, een aannemer zoeken, de werken coördineren. Wij zijn daarin gespecialiseerd.”

“Ten tweede moet je niet inboeten op kwaliteit om een goedkopere woning te bekomen. Onze woningen variëren van 100.000 tot 400.000 of 500.000 euro, daar kan het grootste deel van de mensen zich in vinden. Met de sleutel-op-de-deur formule bouw je dus een goedkopere maar kwaliteitsvolle woning op een traditionele manier. De kostprijs van de woning wordt namelijk voornamelijk bepaald door de afwerkingsgraad van de binnenmaterialen, je kan bijvoorbeeld een keuken plaatsen voor 5.000 euro of eentje voor 20.000 euro.”

iWonen: Samengevat, hoe zie jij de toekomst van sleutel-op-de-deur?

Simon Goossens: “Ik denk dat de bouwheer niet wil inboeten op de kwaliteit van zijn woning. Woningen Blavier is een professionele partij die daar al meer dan 15 jaar in gespecialiseerd is en die weet hoe je prijstechnisch aan deze wensen tegemoet komt. Wij leveren een kwaliteitsproduct af binnen een vooropgesteld budget en binnen een afgesproken termijn. Dit garandeert de klant een uniek levenscomfort voor, tijdens en na de bouwfase. Dat is voor mij de ideale succesformule op lange termijn.”

14/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stickaz: voer de “post-it” war bij jou thuis!
Volgende artikel
Het nut van woningverzekering met optie tuin