Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Toekomst sleutel-op-de-deur. Interview met S. Goossens (1)

Sleutel-op-de-deur bouwbedrijf Woningen Blavier pakte op Batibouw uit met een Eco+ woning en volgt daarmee de tendens van energiezuinig bouwen. iWonen vraagt zich af hoe deze nieuwe ecologische woningen kaderen binnen de toekomst van de populaire bouwformule. Tijd voor een verhelderend gesprek met Simon Goossens (30), verantwoordelijke voor het intern studiebureau van Woningen Blavier.

Traditioneel bouwen en passiefwoningen

iWonen: Welke trends ziet u momenteel in de SODD bouwsector?

Simon Goossens: “Woningen Blavier is gespecialiseerd in traditioneel bouwen. Dat betekent bouwen met traditionele metseltechnieken met gevelstenen, blokken, spouwisolatiepanelen, enz. De wetgeving rond energienormen is echter veel strenger geworden op enkele jaren tijd. Het is de bedoeling dat alle bouwbedrijven naar passiefwoningen evolueren tegen 2020. Op acht jaar moet dus nog veel veranderen.”

“Ons basisaanbod voldoet momenteel ruimschoots aan de energiewetgeving. Bovendien kan de klant bij Woningen Blavier kiezen voor extra isolatiepakketten en -technieken om de woning nog energiezuiniger te maken. Op dit moment hebben we nog geen passiefwoningen in ons aanbod, maar dat zal niet lang meer duren.”

iWonen: Hoe zullen de passiefwoningen van Woningen Blavier eruit zien?

Simon Goossens: “We hebben een aantal proefprojecten lopen die we willen commercialiseren. Het is een hele uitdaging om in de traditionele woningbouw aan de passiefeisen te voldoen. Met andere bouwmethodes zoals houtskeletbouw of ter plaatse gegoten constructies is dat evidenter. Maar wij willen onze bouwwijze behouden, aangezien deze al eeuwen gekend is en heel wat voordelen biedt.”

“Hoe we dit concreet realiseren? Door kleine esthetische aanpassingen, wordt de woning vaak een stuk energiezuiniger. Een paar voorbeelden? Grote raampartijen zullen minder evident zijn, zonnewering kan noodzakelijk zijn en wordt dan op een esthetische manier ingewerkt in de muren. Anderzijds moeten we elk project ook heel nauwkeurig opbouwen naar compactheid toe en een van de grote uitdagingen van passiefwoningen is de luchtdichtheidsgraad. Vervolgens moet de oriëntatie goed bestudeerd worden, zodat de woning optimaal gepositioneerd is t.o.v. het zuiden. Verder krijgen de buitenmuren een dikte van 45 tot 50 cm. Maar verder is het wel mogelijk om met traditionele materialen te blijven werken, zoals gevelstenen, welfsels en isolatiepanelen. Bouwknopen zijn ook een heel cruciaal element, waarbij af en toe gebruik gemaakt wordt van een speciaal type materiaal dat we vandaag niet zoveel in gewone woningbouw zien.”

“Het belangrijkste is dat de uitvoering van de woning prijstechnisch haalbaar is. Hiermee bedoelen we dat voor aanvang van de werken alle technische gegevens uitgeklaard zijn, rekening houdend met vooropgestelde eisen – want eens de werf van start gaat is het niet meer mogelijk om de woning te veranderen.”

Schaarse bouwgronden en groepswoningbouw

iWonen: Een andere trend die aansluit bij passiefwoningen is groepswoningbouw

Simon Goossens: “Ik werk al acht jaar bij Woningen Blavier en merk dat er in Vlaanderen minder en minder beschikbare bouwgronden zijn. Mensen zijn daardoor meer geneigd om op driegevelwoningen of tweegevelwoningen over te stappen. In Wallonië kon je tot voor kort nog een mooi perceel vinden voor een viergevelwoning, maar in bepaalde streken wordt dit ook moeilijker. Dit zal op lange termijn de woningbouw beïnvloeden. De bouwsector evolueert meer en meer naar ecologische wijken en appartementsgebouwen. Ten eerste omdat bouwgrond schaarser wordt. Ten tweede, omdat de prijzen lager liggen voor appartementen of collectieve projecten, waarin men een beetje gaat samenhokken of bepaalde modules van de woning deelt.”

iWonen: Ik hoor appartementen, ecologische wijken: is dit ook de toekomst voor Woningen Blavier?

Simon Goossens: “Tien jaar geleden kwamen mensen bij ons met een architect, een plan en een bouwgrond. Wij bespraken het project en voerden het uit. Vandaag hebben we intern meer departementen gecreëerd om in te spelen op de vraag naar bouwgronden en collectieve projecten. We bouwen ook appartementen en we kopen grote terreinen, en verkopen vervolgens bouwgronden aan individuele klanten. Toch zijn ecodorpen en appartementsgebouwen onze core business niet. We zijn nog altijd in de eerste plaats uitvoerder van individuele woningen.”

07/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY – Maak zelf een wandtafel
Volgende artikel
De bijzondere vastgoedmarkt van Louvain-la-Neuve