Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De taak van de projectleider. Interiew met K. Casagrande (3)

Een nieuwbouwwoning bouwen is een spannend avontuur. Veel mensen weten niet precies wat hun te wachten staat. Daarom ging iWonen in gesprek met een projectleider van Woningen Blavier, die ons alles vertelde over het concrete verloop van een bouwproces. In een eerste deel van dit artikel gingen we dieper in op de verschillende bouwfases van een sleutel-op-de-deur woning. In deel twee lag de focus op tips & tricks voor mensen met bouwplannen. In dit derde en laatste deel focussen we op de rol van de projectleider.

De rol van de projectleider

iWonen: Je bent projectleider bij Woningen Blavier, wat houdt dat precies in?

Kristof Casagrande: “Als projectleider ondersteun ik zowel de vaklui als de klanten op planologisch, technisch en budgettair gebied. In principe begint mijn taak als administratief gezien alles in orde is: de bouwplannen zijn klaar en goedgekeurd door de gemeente, de hypothecaire lening is in orde,… Hier eindigt de job van de bouwadviseur en vanaf dan word ik het aanspreekpunt van de klant. Ik zorg er ondermeer voor dat de planning van de verschillende aannemers op elkaar afgesteld wordt, dat de keuzes van bouwmaterialen zoals tegels, deuren,… tijdig aan de aannemers doorgegeven wordt. Dat is het coördinerende deel van mijn functie.”

“Naast deze rol van coördinator, heb ik ook een controlerende functie. Een tweetal dagen per week voer ik werfbezoeken uit, eventueel samen met de architect of de bouwheer. Tijdens deze werfbezoeken controleer ik of de werven conform de studies en de architectuurplannen werden uitgevoerd en of de werken beantwoorden aan onze kwaliteitsnormen. Indien nodig geef ik opdracht tot aanpassingen.”

iWonen: Ga je op bezoek op werven overal in Vlaanderen?

Kristof Casagrande: “We werken met 19 projectleiders. Om efficiënt te kunnen werken, zijn we ieder verantwoordelijk voor een bepaalde regio. Op die manier kunnen we werfbezoeken efficiënter plannen, maar hebben we ook een goed contact met aannemers die actief zijn in die regio, enz. Mijn werven liggen bijna allemaal in Oost- en West-Vlaanderen.”

iWonen: Wat is het moeilijkste aan jouw opdracht?

Kristof Casagrande: “Dat is enorm moeilijk hoor (lacht), want ik doe mijn job ongelooflijk graag. Ik kom uit een technische opleiding, dus op dat gebied is het geen enkel probleem. Toen ik hier begon te werken was het voor mij even aanpassen aan alle regelgeving en administratie omtrent onze certificaten. We zijn ISO-gecertificeerd, dus alle documenten die we maken worden opgeslagen. Ook alle mails, alle briefwisseling, alle verslagen, alles moet worden opgeslagen volgens een bepaald stramien.”

17/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Groendaken – groenten & planten kweken op het dak
Volgende artikel
BLIK: muurdecoratie voor mensen met bindingsangst