Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De perfecte verfkleur kiezen? Hou rekening met de lichtinval

verfkleur kiezen

Een kleurtje voor de muren kiezen lijkt eenvoudig, tot je de verfwinkel binnenstapt en uit honderden waaiertjes een keuze moet maken. En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, moet je ook nog eens rekening houden met de lichtinval in de ruimte die je gaat schilderen. Die is namelijk allesbepalend voor de uiteindelijke tint die je op je muren te zien krijgt. Let zeker op de oriëntatie van de ruimte, maar evengoed op de tijdstippen waarop je de kamer in kwestie het vaakst gebruikt.

Noord, oost, zuid, west, deze verfkleur kies je het best

Al is er natuurlijk maar één zon, ze schijnt toch op een andere manier binnen naargelang de oriëntatie van de ruimte.

  • Een kamer die naar het noorden is georiënteerd, wordt nooit direct door de zon verlicht. Het licht dat binnenkomt, heeft daarom een koele ondertoon. Warme kleuren zijn aanbevolen om de sfeer in de kamer gezellig te houden, al kunnen koude kleuren ook hun charmes hebben. Wit komt wel al snel te hard – en een beetje saai – over.
  • Een ruimte met een oostelijke oriëntatie baadt ’s ochtends in het licht, maar kan ’s namiddags en ’s avonds wel een warm kleurenpalet gebruiken om het gebrek aan natuurlijk licht te compenseren.
  • Dat bouwgronden en woningen met een zuidelijk georiënteerde tuin erg gewild zijn, is geen toeval: ruimtes die naar het zuiden zijn gericht, genieten de hele dag het meeste zonlicht. Belangrijk om te weten is dat intense kleuren in zulke ruimtes al snel te fel overkomen. Daarom schilder je de muren er het best in een zacht en koel
  • Westelijk georiënteerde kamers krijgen uiteraard ’s avonds het meeste zonlicht binnen. Opteer gerust voor warme kleuren, maar denk er wel twee keer over na als het om je slaapkamer In dat geval zijn koele kleuren het meest rustgevend.

Klaar om aan de slag te gaan met verf en kwast? Lees eerst meer over de decoratieve verftechnieken die je zoal kunt gebruiken!

 

27/09/2017

Vragen en opmerkingen

S
Sjaak

Niet de lichtinval alleen, maar ook de bedoeling van de ruimte is belangrijk. Als het inderdaad om en kamer gaat, adviseer ik altijd om iets lichtere kleuren te gebruiken. Die maken de kamer iets groter uitzien. Donkere kleuren maken de kamer minder sfeervol en doen de ruimte ook veel te klein uitzien.

R
Robin

Is het misschien mogelijk dat de kleuren ook invloed hebben op de gezondeid van kinderen? Ik kan me voorstellen dat kinderen bang zijn voor bepaalde kleuren en vooral donkere ruimtes. What about langtermijn problemen?

E
Emmen

Vroeger was alles of zwart of wit. Ik ben zo blij dat ik gebroen ben in een era, waarin ik meer ruimte heb om te kiezen tussen kleuren. Zou echt niet kunnen leven in een black and white omgeving hoor.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Dit zijn de beste domotica-apps van het moment
Volgende artikel
Adembenemend mooi: deze koffietafelboeken moét je hebben!