Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De mythes van sleutel-op-de-deur woningen doorprikt!

Ga je een huis bouwen? Je zou wel willen kiezen voor het gemak en de voordelen van een sleutel-op-de-deur woning, maar je wil geen dure prefab woning bouwen die je niet zelf kan kiezen. Want dat is wat er wel eens over sleutel-op-de-deur wordt verteld. Rond sleutel-op-de-deur woningen bestaan inderdaad heel wat mythes.

Sleutel op de deur zijn modelwoningen, je hebt geen eigen keuze

Fout! De meeste sleutel-op-de-deur bedrijven, zeker diegene die op traditionele wijze bouwen, leveren maatwerk af. Alle woningen sleutel-op-de-deur moet sowieso voldoen aan de bouwvoorschriften en bij elk nieuwbouw project moet ook rekening gehouden worden met sterk variërende zaken, zoals de sterkte van de grond, de ligging van de bouw, de beschikbare ruimte, enz. Elke woning op maat ontwerpen is dan ook de enige juiste aanpak bij sleutel-op-de-deur woningbouw. Een catalogus dient daarbij niet als verplichting, maar als inspiratiebron. Maar je zal het bouwproces wel versnellen als je jouw bouwproject begint bij een standaardwoning, om deze vervolgens aan te passen aan je eigen behoeftes.

Tip: Baseer je op catalogi van sleutel-op-de-deur bedrijven om je te inspireren en na te gaan of het bewuste bedrijf jouw stijlkeuze kan volgen. Werk vervolgens zelf, eventueel op basis van een model, je eigen project uit.

Sleutel op de deur zijn prefab woningen

Eerder fout. Er wordt al eens beweerd dat sleutel-op-de-deur woningen in een fabriek gemaakt worden. Sleutel-op-de-deur woningen kunnen soms prefab zijn, maar enkel in een minderheid van de gevallen. Het overgrote deel van de sleutel-op-de-deur woningen zijn traditionele woningen die ter plaatse op de werf met de hand gemetst worden.

Het is belangrijk om weten dat sleutel-op-de-deur eerder een concept is en niet zozeer een bouwtechniek. Dit sleutel-op-de-deur concept is gebaseerd op het principe dat één partner instaat voor een totaaluitvoering van de bouwwerken, hij biedt een totaalconcept aan. Dat betekent dat je als bouwheer één vast aanspreekpunt hebt en dat deze firma instaat voor de totaalafwerking van jouw woning.

Bij sleutel op de deur kan je geen eigen architect kiezen

Eerder fout. Dit is soms zo, maar lang niet altijd. De meerderheid van de sleutel-op-de-deur bouwfirma’s werkt steevast met externe, en dus onafhankelijke, architecten. Meestal wordt de samenwerking dan de puur tussen klant en architect geregeld, zonder tussenkomst van de sleutel-op-de-deur partner.

Dit sluit natuurlijk niet uit dat deze bedrijven wel een adressenboekje hebben met architecten uit diverse regio’s waarmee ze geregeld samenwerken. Aan jouw dan de keuze of ja daarop beroep wil doen of niet. Als je zelf je architect uitkiest, hou er dan ook rekening mee dat de bouwbedrijven elk hun manier van werken hebben, met hun lastenboek. Dit lastenboek is meestal het resultaat van vele jaren ervaring en finetuning. Zo’n lastenboek is dan vaak een garantie voor een goede kwaliteit aan een optimale prijs.

Ook bij bedrijven die zelf intern architecten hebben, kan je soms zelf een architect aanstellen, maar let er dan wel op dat je de architect niet dubbel betaald!

De prijs van sleutel op de deur is niet transparant en er zijn altijd supplementen achteraf

Fout! Er zijn tal van bouwbedrijven sleutel-op-de-deur die zonder problemen gedetailleerde offertes en meetstaten aanbieden, waarbij je zelf alles onder controle kan houden. Bij jouw keuze van bouwpartner of aannemer sleutel-op-de-deur dien je dus wel goed te letten op de volledigheid en de transparantie van de prijs.

Hou er natuurlijk wel rekening mee dat er tal van factoren zijn die een invloed hebben op de prijs en die buiten de bouwfirma om liggen. Zo zijn er de kwaliteit van de grond, eventuele lokale verplichtingen, jouw eigen keuzes,… Hoe beter al deze parameters op voorhand duidelijk en gekend zijn, hoe juister de sleutel-op-de-deur prijs die je krijgt.

Voor meer info of ervaringen met Woningen Blavier verwijzen we je graag door naar de website van Woningen Blavier.

15/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verlicht uw interieur! An Van Loo over interieurverlichting (I)
Volgende artikel
Een woning inrichten, hoe doe je dat?