Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Na de pastorijstijl, de begijnhofwoning

Na de fermettes uit de jaren 70 en 80, kwam in de jaren 90 de pastorijwoning opzetten. Iedereen die landelijk wonen met moderne technieken wilde verzoenen, zetten een woning in pastorijstijl neer. Nu is er een nieuwe trend gespot: nieuwe woningen met de charme van een oud begijnhof.

Na de pastorijstijl, de charmante begijnhofwoning

Nu de pastoriestijl over zijn hoogtepunt heen is, duiken de eerste begijnhofwoningen op. Vanwaar deze trend? In crisistijden grijpen we graag terug naar authentieke of traditionele elementen. Zo ook de oeroude Vlaamse begijnhoven van weleer, in typische Vlaamse bouwstijl met plaatselijke bouwmaterialen, (witgekalkte) bakstenen gevels, rode dakpannen of leipannen, dakkappellen en ramen met luikjes en charmante houten voordeuren.

Vroeger werden deze rijhuisjes vaak gebouwd rond een gemeenschappelijke tuin of plein. Gek genoeg beantwoordt deze traditionele bouwmethode dus perfect aan onze nieuwe idealen van co-housing of groepswoningbouw. Zo is deze nieuwe bouwstijl aangepast aan de nieuwe gezinspatronen en de beschikbare bouwgronden. Het is ook een realiteit dat er meer zorgbehoevende mensen komen, en onze ruime bouwkavels van vroeger met vrijstaande woningen zijn niet langer houdbaar. Het is niet idioot om terug te grijpen naar oude typologieën die in het verleden hun deugdelijkheid hebben bewezen, zolang je ze niet klakkeloos kopieert, maar interpreteert naar de huidige woonnoden.

 

Charme van weleer & modern comfort

De begijnhofwoning is opgetrokken in de typisch Vlaamse begijnhofstijl, met traditionele materialen uit onze contreien zoals baksteen, houten buitenschrijnwerk en gebakken dakpannen. De woningen zijn dus volledig geïnspireerd op de architectuur van vroeger, zodat dit woningtype de charme en gezelligheid van weleer uitstraalt. Tegelijkertijd beantwoorden deze nieuwe woningen volledig aan de standaard van vandaag en het moderne wooncomfort. Zo zijn de huizen uitgerust met dubbele beglazing, isolatie, energiezuinigheid, verwarming, veel lichtinval enz.

25/06/2013

Vragen en opmerkingen

DM
Demuynck Marcel

Graag een cataloog met enkele foto’s van een woning in begijnhofstijl.
Grt.
Demuynck Marcel
Engelenbosweg 14
3020 Winksele

jl

VD
Van dyck

Graag een catalogus met woningen in begijnhofstijl.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Koop je woonaccessoires online & ontvang 10% korting bij Zalando!
Volgende artikel
Zelf een barbecue bijzettafeltje maken