Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De baksteenprijzen onder de loep

Bouwplannen? Besteed zeker voldoende aandacht aan de keuze van bakstenen, want het zijn de bakstenen die het uitzicht van jouw gevel bepalen! De prijzen van bakstenen kunnen echter erg uiteenlopend zijn. Welke factoren zijn bepalend voor de prijs van bakstenen?

België, baksteenland

België is een waar baksteenland. De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, we zijn ook meesters in het vervaardigen van bakstenen, getuigen daarvan de steenbakkerijen in gemeentes als Boom, Bilzen, Lanaken. Bakstenen zitten dus verankerd in onze bouwtraditie. In heel Vlaanderen, maar ook in Wallonië, zie je huizen opgetrokken in rode bakstenen. Tegenwoordig duiken steeds meer nieuwe materialen, nieuwe kleuren, formaten en bouwtechnieken op. Zo zien we steeds vaker verlijmde platte bakstenen, en ook bruine of grijze bakstenen zijn momenteel erg populair.

De baksteenprijzen ontrafeld

Bakstenen, ze bestaan in alle vormen, alle maten en alle kleuren. Jouw baksteenkeuze zal echter op verschillende manieren de prijs van jouw woning beïnvloeden. Welke factoren spelen hierbij een rol?

  • De kleur van de steen

Een eerste factor die de prijs van een baksteen bepaalt, is de kleur. Speciale vormen of kleuren zijn duurder dan de doorsnee rode steen. Dat komt omdat aan een witte, een bleke, een grijze of een zwarte steen duurdere toevoegstoffen en pigmenten worden toegevoegd.

  • De maat van de baksteen

Ook de maat en de vorm van de baksteen speelt een rol. Bij kleinere stenen heb je bijvoorbeeld meer gevelstenen nodig per vierkante meter, en dat uit zich in een meerprijs. Zelfs als een kleiner baksteenformaat evenveel kost als grotere stenen, zal je meer stenen moeten betalen. Aangezien deze ook allemaal verwerkt moeten worden, zal de metser je ook iets meer werkuren moeten tellen.

  • Moeilijkheidsgraad van het metsen

Een derde bepalende factor voor de prijs van de bakstenen is de moeilijkheidsgraad van het metsen en het opvoegen. Een gemetste muur in wildverband is bijvoorbeeld duurder dan een gewone muur. En zoals gezegd speelt dus ook het aantal stenen per vierkante meter een rol.

Bakstenen kiezen?

Of je nu met een sleutel-op-de-deur formule bouwt of niet, je kan best rekening houden met deze drie factoren wanneer je bakstenen gaat kiezen.

03/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een oprit aanleggen: kies je voor grind, asfalt of klinkers?
Volgende artikel
Afval sorteren = goed recycleren