Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Bouwproject met bouwdilemma’s?

Een bouwproject brengt vaak heel wat moeilijke keuzes met zich mee. Inspirerend Wonen overloopt vijf prangende vragen en onoverkomelijke bouwdilemma’s.

Pastorijstijl of moderne bouwstijl?

De bouwstijl bepaalt de sfeer van jouw woning. Een belangrijke, maar zeker geen makkelijke keuze dus. Pastorijwoningen zijn rustieke woningen die volledig beantwoorden aan de stijl van het landelijk wonen. Een moderne woning valt dan weer op door een sobere vormgeving, strakke lijnen en vernieuwende architecturale elementen. Doe zoveel mogelijk inspiratie op via magazines, catalogi van sleutel-op-de-deur firma’s en doe je ogen open wanneer je de straat op gaat. Zo kan je ontdekken welke stijl jouw aandacht het meest trekt.

Garage of carport?

Garages en carports, ze hebben verschillende stijlen en elk hun eigen voor- en nadelen. Carports zijn over het algemeen goedkoper, ze nemen minder licht weg en bieden meer ruimte. Garages kenmerken zich dan weer door een betere diefstalbescherming en kunnen makkelijk worden aangepast aan elke woningstijl.

Bouwproject via architect of sleutel-op-de-deur?

Een sleutel-op-de-deur firma levert een instapklare woning af en neemt de volledige realisatie van jouw bouwproject voor haar rekening. Meestal kies je uit een catalogus met basismodellen en wordt elke woning aangepast aan jouw budget, noden en smaak, maar je kan ook met een eigen architect werken. Door deze manier van werken kan je de prijs en de duur van de bouwwerken goed inschatten en heb je een centraal aanspreekpunt voor al jouw vragen.

Plat dak of hellend dak?

Platte daken zijn tegenwoordig het uithangbord van een moderne woning en met de nieuwste technieken is de kans op lekken ook verwaarloosbaar klein geworden. Bovendien krijg je bij een plat dak volwaardige kamers onder het dak. Soms laten de stedenbouwkundige voorschriften van jouw gemeente echter geen plat dak toe. Voor een klassieke of landelijke woning is een zadeldak ook vaak de mooiste optie.

Dakpannen of leipannen?

Dakbedekking, ze bestaat in verschillende uitvoeringen. Betonnen of keramische dakpannen zijn duurzaam, makkelijk te leggen, ze bestaan in heel veel verschillende maten en soorten en ze zijn relatief goedkoop. Leipannen geven een authentieke look aan jouw woning, maar ze zijn duurder dan de traditionele dakpan en omslachtiger om te leggen. Jouw architect of bouwonderneming zal jou bijstaan in jouw keuze.

18/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Plumen: een mooie en ecologische design lamp!
Volgende artikel
Gazon onderhoud: hoe kies ik de juiste trimmer?