Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Bouwplannen ten tijde van economische crisis

Volgens een recente studie van bouwbedrijf Woningen Blavier, laten kandidaat bouwers zich nog steeds een beetje afschrikken door de economische crisis, ook al is een licht herstel merkbaar wat betreft het aantal bouwvergunningen. In Vlaanderen of Wallonië heerst dezelfde trend: de Belg blijft voorzichtig in zijn bouwplannen. Om daar iets aan te doen, zoeken bouwbedrijven naar oplossingen, aangepast aan elk bouwbudget.

Evolutie in bouwplannen en bouwvergunningen

Getroffen door de economische crisis, kende de bouwsector in 2010 een aanzienlijke daling van haar bouwprojecten. 2010 was een onevenwichtig jaar, en heel wat nieuwbouwprojecten werden uitgesteld of geannuleerd. Volgens de FOD economie daalde het aantal bouwvergunningenmet ongeveer 10% tegenover 2009, in de tweede helft van 2010 was er zelfs sprake van een daling van 30%. De trend in 2011 is dan weer lichtjes positief met een stijging ten opzichte van 2010, hoewel het aantal bouwvergunningen nog ruim onder het gemiddelde van de vorige jaren blijft.

De Belg blijft voorzichtig door de economische crisis

Deze groeifase wordt echter een beetje afgeremd door een gevoel van economische onzekerheid, dat nog steeds heerst onder de Belgen. Amper 25% van de kandidaat bouwers die door Woningen Blavier werden geïnterviewd blijkt nog echt vertrouwen te hebben in de toekomst. Dit gevoel van onzekerheid weerspiegelt zich trouwens in het aantal toekenningen van bouwvergunningen voor nieuwbouw woningen die in 2011 tot 20% lager blijft dan het gemiddelde uit 2005.

Het gemiddelde bouwbudget (zonder bouwgrond) bedraagt tot 233.000 euro in Vlaanderen en 217.000 euro in Wallonië. Meer dan de helft van de kandidaat bouwers in Vlaanderen (55%) en in Wallonië (64%) moet zich zelfs tevreden stellen met een maximum bouwbudget van 200.000 euro voor een nieuwbouwwoning.

 

 

 

 

 

 

In Vlaanderen of Wallonië, de Belg blijft dus vrij voorzichtig. Amper een Belg op drie vindt dat hij voldoende budget heeft om het bouwproject dat hij wil realiseren ook effectief te verwezenlijken. De meerderheid van de kandidaat bouwers verlaagt zijn bouwbudget. Een positieve evolutie is dan weer dat veel minder kandidaat bouwers hun bouwproject uitstellen dan vorig jaar. Ook doe-het-zelven is een trend: zo kan je geld sparen door zelf bouwwerken uit te voeren. De kandidaat bouwers ondernemen dus verschillende stappen: ze drukken hun bouwkosten, gaan (deels) zelf hun huis bouwen, stellen bouwwerken uit of laten verschillende offertes opmaken om zeker de beste prijs-kwaliteit verhouding te hebben.

Budget info

De Belgen hebben een goed inzicht in hun budget, maar niet in de premies en de fiscale voordelen waar ze mogelijk van kunnen genieten. Subsidies, fiscale kortingen en registratierechten spelen een belangrijke rol in de verwezenlijking van bouwprojecten. De Belg heeft echter de indruk dat hij niet goed geïnformeerd wordt door de regering en moeilijk online toegang heeft tot informatie omtrent financiële voordelen. Zowel in Vlaanderen als Wallonië wil de Belg dat de regering zich aanpast aan zijn situatie en dat ze de aankoop van een woning ondersteunt.

De bouwbedrijven passen zich aan

Bouwfirma’s als Woningen Blavier spelen in op dit onveiligheidsgevoel en doen er alles aan om zich aan te passen aan de bouwbudgetten en de noden van de kandidaat bouwers. Bovendien grijpen ze de kans om hun klanten beter te informeren, opdat iedereen zijn bouwproject kan optimaliseren in functie van het beschikbare budget.

07/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwbudget en energieprestatie
Volgende artikel
Les filles kookstudio op Batibouw 2012