Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Je eigen woning bouwen? Met deze 7 tips houd je het betaalbaar

Iedereen, of toch bijna iedereen, droomt van een eigen huis volledig naar eigen wens gebouwd en ingericht. Tegenwoordig is dit helaas steeds minder haalbaar. Om je droom te realiseren, is het belangrijk dat je een woning kan bouwen met een beperkt budget. Daarom willen wij je een stapje dichter bij je droom brengen met deze 7 tips om betaalbaar te bouwen!

Korting voor het bouwen van je eerste woning

Koop jij je eerste (en enige) bouwgrond in het Vlaams Gewest? En sluit je hier een hypotheek voor af? Dan krijg je sinds 1 januari 2009 een extra korting van €1.000 op de te betalen registratierechten. Deze mooi-meegenomen-korting draagt de naam “bij-abattement”. Het is een uitbreiding van het abattement dat aan kopers van een eerste en enige woning in Vlaanderen wordt gegeven. Concreet wilt dat zeggen dat je een extra vrijstelling van € 10.000 krijgt op het bedrag waarop de registratierechten worden geheven. De voorwaarden voor deze extra korting:

  • De bouwgrond ligt in het Vlaams Gewest.
  • Het onroerend goed wordt volledig en in volle eigendom aangekocht.
  • Geen van de kopers is eigenaar van een andere bouwgrond (of woning) op het ogenblik van de verkoopovereenkomst.
  • Om de bouwgrond te kopen sluit je een hypotheek af.
  • Je moet op de bouwgrond binnen de 5 jaar je hoofdverblijfplaats vestigen.

Het codewoord voor budgetvriendelijk bouwen

Bouwen met een beperkt budget kan enkel met een goede budgetbeheersing. Neem in de eerste plaats je budget niet te krap. Reken nooit de goedkoopste materialen want dan komt je budget in de praktijk gegarandeerd hoger uit dan voorzien. Tel daarnaast 10% bij het budget: dit dekt de onvoorziene kosten tijdens het bouwen.

Hou daarbij de kosten van de verschillende fases van het project nauwlettend in het oog. Door je budget op die manier te bewaken, kan je de onvoorziene kosten bovendien makkelijker opvangen.

Een woning bouwen op jouw maat

Een budgetvriendelijke woning is een compacte woning. Het is algemeen geweten dat de oppervlakte van je woning rechtevenredig is met de kostprijs ervan. Hoe groter je woning, hoe meer het zal kosten. Dit wil niet zeggen dat betaalbaar bouwen noodzakelijk gelijk staat aan klein bouwen, maar het moet in verhouding zijn. Tegenwoordig zijn er bovendien slimme oplossingen om met minder ruimte toch een even groot wooncomfort te creëren.

Het is daarbij ook verstandig om een woning te bouwen met een eenvoudige constructie. Bijzonderheden aan je woning zijn namelijk altijd een meerkost en standaardmaterialen zijn een stuk goedkoper dan maatwerk. Vakmensen zijn bovendien meer vertrouwd met de standaardmaten en dat werkt een stuk sneller.

Wat je zelf doet, doe je meestal beter

Een gezegde dat niet helemaal waar is wanneer je je eigen woning bouwt. Maar als je een beetje handig bent, kan je besparen door sommige zaken zelf te doen. Hiermee bedoelen we eenvoudige, tijdrovende werken. Zo kan je zelf een stuk van de afbraakwerken voor je rekening nemen. Door deze uit handen te nemen van de onderaannemer, krijg je vaak een aangename korting. Let op: maak hier goede afspraken rond om vergissingen te voorkomen.

Overschat jezelf echter niet! Laat moeilijke klussen over aan de ervaren vakmannen. Slecht uitgevoerde werken herstellen, kost namelijk extra tijd en geld!

Een budgetvriendelijke woning bouwen is vooruit denken…

Het is belangrijk dat je vanaf het beginstadium rekening houdt met de uiteindelijke bestemming van de ruimtes. Voorzie in deze ruimtes de toepassingen die je later wil integreren. Op die manier voorkom je extra kosten en werk als het zover is.

Denk bijvoorbeeld ook aan domotica wat inderdaad een grote investering is. Toch is het interessant om hiermee rekening te houden bij de aanvang van je project. Domotica levert op termijn immers een fraaie besparing op. Bepaalde domoticasystemen laten bovendien toe om het systeem stap voor stap in je woning te integreren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst de woonkamer te voorzien van domotica en de keuken en slaapkamers te laten volgen zodra het budget dit toelaat.

…Maar ook besparen waar mogelijk

Een groot aantal zaken kan je voorlopig goedkoop oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de vloerbekleding. Je droomt van een prachtige parketvloer maar om kosten te drukken kan je voorlopig een goedkope bekleding kiezen. Hetzelfde geldt voor je massieve eiken deuren, kies voorlopig voor een gewone deur. Na enkele jaren vervang je systematisch alles door de definitieve afwerking.

Samen met je architect kan je verschillende goedkopere alternatieven uitwerken die haalbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak twee badkamers voorzien. Richt voorlopig de kleine badkamer in met een douche en een lavabo en spaar voor je droombadkamer. In de keuken kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tweedehands keuken die dienst doet tot je je droomkeuken kan betalen.

Je woning sleutel op de deur bouwen

Het is slim om je droomwoning sleutel op de deur te bouwen. Bij sleutel op de deur bouwen is er namelijk één partij die alles voor je regelt. Dit bespaart je geld, tijd en kopzorgen. De wet vereist bovendien dat de prijzen op voorhand vastgelegd worden, deze moeten daarbij ook gerespecteerd worden. Het geeft je dus een garantie voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bovendien kan je bij sleutel op de deur bouwen ook zelf de handen uit de mouwen steken om kosten te drukken.

01/07/2014

Vragen en opmerkingen

L
luc

Beste mensen .
Het is echt niet moeilijk om goedkoop en energieneutraal te bouwen kijk naar het Frans popup house concept . De vloeren wanden en dak bestaan uit een isolatie schil van 30 cm en een woning kan op een paar dagen waterdicht gebouwd worden . Er is een bedrijf dat hiervan een verbeterde versie bouwt door er een metaalskelet in te verwerken . Men heeft reeds een afgewerkte woning voor € 850 m2 . info lucboeckx@gmail.com

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY stappenplan – Een hip keukenaanrecht in beton!
Volgende artikel
Home staging: maak een verpletterende eerste indruk