Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Betaalbaar bouwen: schrap hoge bouwkosten!

Betaalbaar bouwen, het is een actueel thema. Wij geven je alvast enkele eenvoudige tips om je bouwbudget onder controle te houden…

Betaalbaar bouwen, enkele tips

Een woning met vormfantasietjes is namelijk heel wat duurder dan een compact bouwvolume. Dure architecturale elementen schrappen is de boodschap!

Grote overspanningen

Grote overspanningen zijn populair in hedendaagse woningen en maken dragende muren voor een stuk overbodig. Daardoor krijg je veel vrijheid voor de inrichting van de woning: je kan kiezen voor open plateaus, veel glas of een flexibele indeling. Het resultaat is een waar loftgevoel en veel ruimtelijkheid. Hier is echter ook een prijskaartje aan verbonden. Dus zoek naar alternatieven om een lichte en ruime woning te realiseren. Door grote veluxramen of schuiframen kan je ook heel wat licht in de woning trekken.

Uitsprongen

Om meer ruimte en licht te creëren in de woning, wordt vaak gebruik gemaakt van erkers, bow-windows, portalen, garages of veranda’s. Ze geven vaak extra charme aan de woning. Maar… Uitsprongen zijn mooi maar niet duurzaam. In een woning met veel uitsprongen gaat namelijk veel warmte verloren. Dat is logisch: hoe minder geveloppervlakte, hoe minder kans dat er energie uit het huis ontsnapt. Compact bouwen zal de energiekosten drukken en ook de bouwkost zelf zal lager liggen.

Bow-windows

Bow-windows zijn ruime en afgeronde uitsprongen. Ze creëren een gezellig hoekje in een rustieke woning en trekken meer daglicht in het interieur. Bovendien zorgen ze voor een ruimtelijk effect. Maar deze uitsprongen kosten meer.

Platte daken

Wanneer je bijvoorbeeld een garage met een plat dak aan je woning bouwt, zal de bouwkost meteen enkele duizenden euro’s hoger liggen. Kies dus voor een compacte woning met een zadeldak, dan maak je de meest budgetvriendelijke keuze. Bovendien zal je zo de energiekosten drukken.

Ronde elementen

Ook afgeronde elementen, zoals ronde ramen of gebogen deuren doen de bouwkost stijgen. Deze moeten speciaal op maat gemaakt worden volgens speciale technieken en dat kost natuurlijk meer.

 

 

 

 

 

04/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Waarom een terras in natuursteen kiezen?
Volgende artikel
Kleed je terras aan: klaar voor de zomer!