Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Aan deze eigenschappen herken je een pastorijwoning

maison de style presbytère

Je hebt ze ongetwijfeld al gezien in het straatbeeld, maar misschien zonder dat je ze exact kon benoemen. Pastorijwoningen trekken de aandacht en er gaat een tijdloze charme van uit. Kun je je wel vinden in deze architectuurklassieker? We doen de geheimen van deze stijl uit de doeken. Wie weet geeft dit wel inspiratie voor je toekomstige woning!

Een traditionele gevel

Huizen zijn net als mensen: het is de eerste indruk die telt! Beeld je je housewarming in, waarop je al je familie en vrienden uitnodigt. Dit feestje hou je misschien het best in de tuin, want ze zullen alleen oog hebben voor de buitenkant van je nieuwe huis. Er zijn verschillende traditionele elementen die je voorgevel het karakter van een echte pastorijwoning geven. Om met de afmetingen te beginnen: kies voor een hoog en liefst ook een vrijstaand gebouw. Verder is een puntdak onmisbaar. Tot slot kun je nog een luifel toevoegen, een dakraam, een grote garagepoort of een bijgebouw.
pastorijwoning stijl

Het kleurenpalet van de bakstenen

Het kleurenpalet is cruciaal bij het ontwerp van je gevel. Als je denkt aan bakstenen die passen bij een pastorijwoning, dan zijn ‘zacht’ en ‘licht’ dé sleutelwoorden. Je kunt kiezen tussen een oneindig aantal tinten zachtgeel, roosgeel, roest- of lichtbruin – en deze kleuren naar hartenlust mengen. Beige of zandkleur worden ook vaak genomen. Een leuke tip: creëer een motiefje met de bakstenen rond je ramen: een authentiek effect gegarandeerd!

Ramen: de kers op de taart?

De keuze van ramen is enerzijds een moeilijke bevalling, want er zijn gewoon te veel opties. Anderzijds kun je er daardoor natuurlijk wel voor zorgen dat je precies vindt wat je in gedachten had. En dat is belangrijk, want ramen en deuren maken een pastorijwoning af. Kruisramen zijn bijvoorbeeld altijd mooi, al dan niet voorzien van vensterluiken. Het materiaal is hierbij niet eender: geef de voorkeur aan hout en, opnieuw, lichte kleuren (wit, taupe, ivoor…). Kies eens voor een origineel formaat. Hogere of lagere ramen, ronde of rechthoekige, met afrondingen of met opvallende steunbalken. Kortom: alles kan!

Droom je ervan de gelukkige eigenaar te worden van een pastorijwoning? Blavier is de ideale partner om die droom werkelijkheid te doen worden!

 

23/06/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vermijd chaos met deze tips voor de gezinsbadkamer!
Volgende artikel
Vloerverwarming en parket combineren