Bouw & Reno - Sanitair

Wat is een wc-vergruizer? En wat zijn de voordelen ervan?

Sanivite Silence wc vergruizer

Verbouwers zijn vertrouwd met het probleem: je geeft enkele ruimtes een nieuwe functie, maar voor je ’t weet zit je vast met de badkamer. Waar je badkamer of toilet komt, hangt namelijk af van de positie van de hoofdleidingen die het afvalwater afvoeren. Of zo was het vroeger toch. Met een wc-vergruizer kun je creatiever omspringen met de inrichting van je woning, want je kunt het toilet eender waar installeren. Handig, toch?

Wat doet een wc-vergruizer?

Een vergruizer of vermaler is een klein bakje in de buurt van je toilet dat de inhoud van je toilet – de uitwerpselen en het toiletpapier – aanzuigt, vermaalt en onder druk wegspoelt. Er bestaan ook heel wat toiletten met een geïntegreerde vermaler, wat natuurlijk nog esthetischer is.

De grote troef van de vergruizer is dat het sanitair afval, dat normaal gezien alleen door een brede buis vervoerd kan worden, nu door veel smallere leidingen kan. Je kunt dus perfect een dunne leiding gebruiken tussen je toilet en de hoofdleiding. Afhankelijk van het model dat je kiest, kan die hoofdleiding zich enkele meters of enkele tientallen meters verder bevinden. De vergruizer pompt het vuile water zelfs omhoog.

Flexibele inrichting

Dankzij een vergruizer kun je nu ook een toilet installeren in een kamer zonder aansluiting op de hoofdleiding. Je kunt zelfs je kelderruimte praktisch inrichten met een toilet of badkamer.

Wanneer je naar een Facq-showroom gaat, hou je de afstand tussen de nieuwe wc en de hoofdleiding wel beter in gedachten. Zo kun je een vergruizer of toilet met ingebouwde vermaler kiezen die het nodige vermogen biedt. De sterkste toestellen kunnen tot 100 meter afstand aan en pompen het afvalwater tot 5 meter omhoog.

Vergruizer: niet alleen voor het toilet

Wist je trouwens dat vergruizers ook van pas kunnen komen als je ander sanitair wilt aansluiten? Denk bijvoorbeeld aan een douche of bad, of je wasmachine. Ook deze apparaten laten zich nu probleemloos in andere ruimtes installeren. Een waskamer in de kelder of een extra badkamer voor zoon- of dochterlief? De vergruizer pompt het water met gemak opnieuw richting hoofdafvoerleiding.

Traymatic Intern Douche - vergruizer douche

19/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een kindvriendelijke badkamer inrichten: veilig en praktisch
Volgende artikel
VELUX INTEGRA: het dakraam op afstandsbediening