Bouw & Reno - Sanitair

Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

Het verschil tussen hard en zacht water

En hoe weet je of je leidingwater hard dan wel zacht is?

Hard water is water dat veel kalk bevat. Op zich is het niet schadelijk – althans niet voor je gezondheid. Maar kalkhoudend water beschadigt op lange termijn wél je sanitaire toestellen, zoals de boiler, wasmachine of vaatwasser. Het is dus zaak om van hard water zacht water te maken. En dat kan gelukkig op verschillende manieren.

1. Makkelijk met azijn

Het verschil tussen hard en zacht waterKleine huishoudtoestellen die met water in contact komen, zoals je waterkoker of koffiezetapparaat, kun je makkelijk kalkvrij houden door ze regelmatig te onderhouden met een azijnoplossing. Azijn werkt namelijk prima als waterontkalker. Om dezelfde reden is het trouwens ook aangeraden om je badkamerkranen schoon te maken met een beetje azijn in lauw water en een zachte doek.

2. Antikalksysteem zorgt voor zacht water

Om te vermijden dat je badkamer- en keukenkranen dichtslibben doordat er te veel kalkresten in achterblijven, is investeren in een kalkneutralisator een goed idee. Zo’n neutralisator verhindert de kalkafzetting en gaat vroegtijdige slijtage van je sanitaire toestellen tegen.

Het verschil tussen hard en zacht water

Lees hier hoe een kalkneutralisator precies werkt en waarom zo’n toestel zeker het overwegen waard is.

3. Zacht water dankzij een waterontharder

Een ander krachtig systeem om je huishouden van zacht water te voorzien, is een waterontharder of waterverzachter. Een waterontharder werkt meestal op basis van ionenuitwisseling: natriumionen (in een zoutspoeling) worden ‘uitgewisseld’ met de calcium- en magnesiumionen die in het harde water aanwezig zijn, zodat je zacht water krijgt.

Checken of jouw leidingwater hard of zacht is?

Dat hangt af van je woonplaats. Je kunt de hardheid van het water opvragen bij je watermaatschappij.

 

02/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kiezen voor ecologische vinylvloeren – zonder pvc!
Volgende artikel
Houten versus kunststof terrasplanken: het verdict