Bouw & Reno - Sanitair

Septische put leegmaken: hoe en wat

Een septische put leegmaken is noodzakelijk om verstopte afvoerleidingen te voorkomen. Als je het onderhoud uit het oog verliest en de put gedurende een langere periode ongemoeid laat, vraag je om problemen. En een onaangename geur in je woning wil je uiteraard te allen tijde vermijden.

Bacteriën breken materiaal af

Een septische put vangt bezinkbare delen uit het afvalwater op. In septische putten wemelt het dan ook van de bacteriën die deels voor de afbraak van het bezonken materiaal zorgen. Verder maken ze de dikke en harde onderlaag van je septische put vloeibaar. Maar bacteriën kunnen niet alles doen verdwijnen. Wat overblijft is een sliblaag op de bodem van de put die almaar groter wordt.

Septische put jaarlijks leegmaken

Je kan aan verschillende dingen merken dat een septische put vol is. De belangrijkste is dat de afvoerleidingen beginnen te verstoppen. Als er bijvoorbeeld toiletpapier in de overloop van de septische put blijft zitten, is het hoog tijd om hem leeg te maken. Je kan ook biologische producten aan de septische put toevoegen. Door de chemische reacties wordt er extra materiaal afgebroken. Gebruik wel geen giftige stoffen, zuren of basen. De septische put leegmaken blijft sowieso nodig.

Bij het plaatsen van een septische put moet je ervoor zorgen dat de afmetingen zijn afgestemd op de behoeften van je gezin. Informeer je vooraf dus goed want de put na de plaatsing uitbreiden, is allesbehalve een sinecure.

Ruimingsattest

Voor het leegmaken doe je een beroep op een gespecialiseerde firma. Laat je put ieder jaar controleren. Wanneer je septische put geruimd is, legt de ruimingsfirma een ruimingsattest voor. Dat garandeert dat het septisch materiaal op een ecologisch verantwoorde manier afgevoerd en behandeld zal worden. Zoals de milieuwetgeving het voorschrijft gebeurt het in een openbare waterzuiveringsinstallatie.

22/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwbouw duurder in 2014 door strengere bouwnormen
Volgende artikel
Dakterras inrichten, voor meer groen in de stad