Bouw & Reno - Sanitair

Tóch genieten van een regendag? Kies voor regenwaterrecuperatie!

De regen valt met bakken uit de lucht en het enige wat je doet, is zagen en klagen. Want je houdt natuurlijk meer van de zon. Toch is er ook goed nieuws: elke regendruppel bespaart je waterkosten. Tijd dus om regen als een positief natuurelement te zien. Om deze optimistische inleiding kracht bij te zetten, hebben we alle mogelijkheden van regenwaterrecuperatie op een rijtje gezet!

1. Kleren wassen met regenwater

Regenwater is van nature kalkvrij. Hierdoor is het perfect mogelijk om je kleren te wassen met het opgevangen regenwater. Dit is bovendien beter voor je wasgoed. Doordat de kalk ontbreekt, wordt je wasgoed namelijk minder snel grauw. Ook gaat je wasmachine langer mee, heb je minder wasmiddel nodig én wasverzachter wordt overbodig.

2. Toiletten doorspoelen

Naast je kleren wassen, kan je ook de toiletten in huis doorspoelen met regenwater. Hierdoor verspil je in de eerste plaats geen leidingwater. En er zijn nóg voordelen. Zo ontstaat er geen urine- of kalklaag in het toilet. Regenwater is kalkarm, wat het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt.

3. De auto wassen

Waarom zou je drinkbaar water gebruiken om je auto te wassen? Dat is pas verspilling! Gebruik liever gerecupereerd regenwater, je auto zal even mooi glanzen. Bovendien zullen het milieu en je portefeuille je dankbaar zijn!

4. Planten water geven

Zolang het hard regent, is het natuurlijk overbodig om de planten die buiten staan, water te geven. Maar zodra het zonnetje begint te schijnen, hebben deze plantjes graag een slokje water. Planten hebben geen behoefte aan drinkbaar water, dus bespaar je de kosten en maak ze gelukkig met regenwater. Ook je gazon geniet van een frisse slok regenwater!

Besparen dankzij regenwaterrecuperatie

Door je kleren te wassen met opgevangen regenwater bespaar je 12%, je toilet doorspoelen met regenwater betekent nog eens een besparing van 30% … In totaal kunnen 50% van onze waterbehoeften gedekt worden door het gebruik van regenwater. Dat zou willen zeggen dat je per persoon ongeveer 71 liter water per dag spaart!

26/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Opgestaan is plaats vergaan? Maar niet in België – ONDERZOEK
Volgende artikel
Waarom goede ventilatie ook in herfst en winter belangrijk is