Bouw & Reno - Sanitair

Ontvang die onweersbui met open armen: het nut van een regenwaterput

Dans in de regen

‘s Ochtends peinzend naar de hemel staren en mentaal de afweging maken: met of zonder regenjas vandaag? Je kent het gevoel vast wel. Als je voor de meest optimistische optie hebt gekozen en de hemelsluizen toch opengaan, troost je je misschien met de gedachte dat de tuin er wel bij vaart, maar verder hoop je vooral dat de regen snel stopt. Het kan ook anders. Hoewel in een bui belanden nooit het lijstje van topactiviteiten zal halen, kun je met regenwater wel heel wat voordeel doen. Als je een regenwaterput hebt, tenminste.

Op regenwater kun je rekenen

Eigenlijk is het niet meer dan logisch om leidingwater zo veel mogelijk te vervangen door regenwater. Er valt meer dan voldoende regenwater uit de lucht, en het kost helemaal niets. Voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Brussel is het zelfs verplicht om een regenwatertank te installeren. Vaak wordt regenwater verzameld om de tuin mee te besproeien, maar met een filter en een pomp kom je veel verder: dan kun je regenwater gebruiken om mee te poetsen, om het toilet mee door te spoelen of om de was mee te doen. Goed voor het milieu en je portemonnee!

Welke pomp kiezen voor je regenwaterput?

Er bestaan verschillende soorten pompen om je regenwaterrecuperatiesysteem draaiende te houden. Een dompelpomp hangt bijvoorbeeld in het water of ligt op de bodem van de tank. Zo bespaar je plaats en heb je geen last van geluidshinder. Het nadeel is wel dat je niet kan zien of er problemen zijn met je pomp. Een andere veelgebruikte optie is een zelfaanzuigende regenwaterpomp. Die staat binnenshuis en zuigt regenwater uit de put op, om het naar de gewenste leidingen en aftappunten te sturen.

Zo gaat regenwaterrecuperatie in zijn werk

Het regenwater dat op je dak valt, wordt opgevangen in een tank. Je recupereert het meeste water als je een hellend dak met dakpannen hebt, maar zelfs platte daken met grind leveren heel wat water op. Het opgevangen regenwater gaat eerst door een filter. Zo’n 10 procent is vervuild door bladeren en ander materiaal, maar de rest wordt opgeslagen in een tank uit beton of synthetisch materiaal. Vervolgens stuwt een pomp het regenwater door het hele huis via een apart netwerk. Dat laatste is erg belangrijk: het drinkwaternetwerk moet er volledig van gescheiden blijven om besmetting te voorkomen.

 

23/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zit er sleet op je sanitair? Tijd voor een badkamerrenovatie!
Volgende artikel
De favoriet van gastblogger Anne: bijzettafeltjes