Bouw & Reno - Sanitair

Investeer in een energiezuinige circulatiepomp

Wanneer jouw verwarmingsinstallatie warmwaterpompen gebruikt, circuleert het warm water dankzij een circulator. Oude circulatoren zijn vaak een van de grootste energieverbruikers van jouw woning. Een circulatiepomp met een A-label verbruikt tot 80% minder energie.

Energiezuinige circulatiepomp met hoog rendement

De circulatiepomp doet warm water circuleren van de verwarmingsketel naar alle radiatoren in huis. Een circulatiepomp verbruikt vaak heel veel stroom, oude circulatoren zijn zelfs vaak een van de grootste energievreters van jouw woning.

Oude verwarmingsinstallaties waren uitgerust met een standaard circulatiepomp. Deze werkte het hele stookseizoen lang aan dezelfde snelheid, met een vermogen van 70-80 W. Zo’n kleine pomp verbruikte dus meer dan recente koelkasten, wasmachines of vaatwasmachines. Een nieuwe generatie moderne circulatiepompen had drie snelheden met een vermogen van 25 tot 75 W. Het verbruik van zo’n pomp was dus aanzienlijk lager.

Hoogrendementscirculatoren

Gelukkig staan sanitaire techniek en ontwikkeling niet stil! Vandaag bestaan er nieuwe energiezuinige hoogrendementscirculatoren voor centrale verwarming installaties in privéwoningen die nog veel zuiniger zijn. Vanuit technisch oogpunt is hun lagere verbruik te danken aan een nieuw soort motor met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling. De fabrikanten hebben de toestellen in A, B, C en D klassen ingedeeld, volgens het energieverbruik. Een circulatiepomp met een A-label verbruikt zelfs tot 80% minder energie! Zo kan je tot 60 euro besparen op jouw jaarlijkse elektriciteitsfactuur.

Wanneer de circulatiepomp van jouw cv installatie aan vervanging toe is, vraag dan uitdrukkelijk aan jouw cv installateur om een hoogrendementscirculator klasse A of B te plaatsen. Een model uit klasse C of D is goedkoper, maar verbruikt meer stroom op (middel)lange termijn. Een circulatiepomp uit klasse B kost ongeveer 180 euro voor en een A model 300 tot 350 euro. De afschrijvingstermijn (7 tot 17 jaar) is relatief lang, maar deze toestellen gaan dan ook lang mee. Bovendien zorgt een hoogrendementscirculator ervoor dat leidingen en radiators minder lawaai maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premie voor circulatiepomp

Verschillende steden en gemeentes stimuleren hun inwoners om hun energiefactuur te laten zakken en geven een premie bij aankoop van een hoogrendementscirculatiepomp.

15/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verticuteren, voor een groen gazon!
Volgende artikel
Haal The Voice naar jouw interieur!