Bouw & Reno - Sanitair

Haal het energieverbruik van je woning naar omlaag

Naast de negatieve impact op het milieu, is een overdadig energieverbruik ook duur. Vandaag de dag is het van essentieel belang om jouw energieverbruik zo laag mogelijk te houden…

Ideaal wonen doe je op een gezonde en veilige plek, maar ook door zo weinig mogelijk impact op het milieu te hebben. Om dit streefdoel te bereiken, kan de Belg niet enkel zijn levensstijl en manier van bouwen aanpassen, hij kan zich ook beter uitrusten!

Nieuwe gewoontes kweken

Ons energieverbruik is erg afhankelijk van onze dagelijkse gewoontes. Daarom is het belangrijk om onze gewoontes te veranderen en onze dagelijkse gebaren wat groener te maken. Kleine aanpassingen (zoals het water niet nodeloos uit de kraan laten lopen, het licht doven wanneer je een kamer verlaat, afval sorteren, enz.) lijken op het eerste zicht misschien onbeduidend, maar ze kunnen betekenisvolle veranderingen inluiden.

De ideale bouwconstructie

Wie droomt er niet van een mooi huis dat duurzaam is op alle vlakken? De ideale woning is georiënteerd op het zuiden om zoveel mogelijk warmte en licht op te vangen en wordt gebouwd met natuurlijke materialen, dubbele beglazing, muurisolatie van 8 tot 12 cm dik en dakisolatie van 20 tot 30 cm. Maar als je ook een woning wil met een zo laag mogelijk energieverbruik, dan is het belangrijk om jouw woning met de juiste toestellen uit te rusten.

Zich uitrusten tegen energieverbruik

Om de energieprestatie van woningen te berekenen, meet men niet alleen de kwaliteit van de isolatie (K-waarde), maar ook de efficiëntie van de toestellen (E-waarde). Hoe lager de E- en K-waarde van een woning, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor renovaties en nieuwbouwwoningen eist Vlaanderen een K-peil van maximum K40 en een E-peil van maximum E70. Om een zo laag mogelijk E-peil te behalen, moet de woning op een optimale manier worden uitgerust. Er bestaat een grote waaier aan oplossingen die elk een aanzienlijke energiebesparing kunnen opleveren:

Er zijn heel wat manieren om een woning energiezuinig te verwarmen, maar welke oplossing past nu het best bij jouw huis en jouw manier van leven? Om die vraag te beantwoorden ontwikkelde Lambrechts in samenwerking met drie Limburgse hogescholen een softwaretool die de investerings- en verbruikskosten van diverse systemen op een rijtje zet.

26/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Go glamping met de tentjes van Field Candy
Volgende artikel
De voordelen van zonwering op het terras